‘Banken zullen dit jaar 1,3 miljard euro bijdragen’

© BELGA

De totale bijdrage van de banken zal dit jaar stijgen naar zowat 1,3 miljard euro, tegenover minder dan 1 miljard euro in 2014. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) donderdag in de Kamer verklaard. De grootbanken zullen volgens de minister ook de grootste hap van de nieuwe bankentaks bijdragen. Al toonde Meyrem Almaci (Groen) zich niet gerust.

Eerder deze week raakte bekend dat Van Overtveldt (N-VA) zijn voorstel voor een bankentaks klaar heeft, en het vrijdag tijdens de ministerraad zal voorleggen aan zijn collega’s. De heffing moet vanaf dit jaar 100 miljoen euro opbrengen, waarvan 75 miljoen euro voor rekening van de banken en 25 miljoen euro voor de verzekeringssector.

Groen-voorzitster en Kamerlid Almaci wilde weten of de taks neerkomt op een daling van de ‘fiscale gunsten’ via de notionele intrestaftrek. Ook vroeg ze welk eigen vermogen als basis zou worden genomen. Ze is bijvoorbeeld ongerust dat het zou gaan om de uitstaande deposito’s, wat mocht dit het geval zijn zou betekenen dat de banken die door hun veilig gedrag buiten de crisis zijn gebleven, buitensporig zouden worden bestraft.

‘Niet meer dan fair dat financiële sector steentje bijdraagt’

Van Overtveldt wil de banken niet neerzetten als de grote schuldige van alle financieel-economische problemen, zo bleek, maar hij vindt wel dat de samenleving de voorbije jaren al heel wat inspanningen heeft geleverd om de sector bij te springen. ‘Het is dan niet meer dan fair en billijk dat we nu op een moment gekomen zijn dat de financiële sector zijn steentje bijdraagt aan de groei van de economie en de koopkracht’, klonk het.

De minister wees er daarnaast ook op dat de maatregel 100 miljoen euro zal opbrengen, en dat de banken vanaf dit jaar ook verplicht zijn zowat 350 miljoen euro bij te dragen aan het Europese Single Resolution Fund. Daardoor stijgt hun bijdrage van minder dan 1 miljard euro in 2014 naar zo’n 1,3 miljard euro dit jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen