Crevits overweegt label ‘gezonde school’

© Photo News

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bestudeert momenteel de invoering van een label ‘gezonde school’ om scholen te belonen die een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid op poten zetten. Dat heeft ze donderdag bekendgemaakt in het Vlaams Parlement.

aro

De minister antwoordde op een vraag van parlementslid Katrien Schryvers (CD&V), die wilde weten welke initiatieven momenteel op til zijn over gezonde voeding op school. Ze maakte meteen duidelijk dat ze de roep naar gezonde voeding steunt, ook die op school.

Volgens Crevits mag het daarbij echter niet alleen over gezonde schoolmaaltijden gaan, maar moet ook naar de automaten worden gekeken. Ze wil ze niet per se allemaal weghalen, want ze beseft naar eigen zeggen dat die voor de scholen een bron van inkomsten zijn. ‘Ik weet dat veel scholen automaten hebben waarin ook yoghurt, fruitsap en gezonde producten zitten. Zulke automaten wil ik niet weghalen’, klonk het.

De minister is momenteel ook aan het bestuderen of ze een label ‘gezonde school’ kan invoeren, naar het voorbeeld van het label ‘verkeersveilige school’. Ze voerde dit in tijdens de vorige regeerperiode, toen ze nog minister van Mobiliteit was. ‘Het heeft heel wat in beweging gebracht. Sommige scholen gebruiken het nu zelfs als een troef.’

Toch ziet Crevits er geen ultiem redmiddel in, benadrukte ze, want ze beseft dat zo’n label ook nadelen kan hebben. ‘Met een label geef je aan dat een bepaalde doelstelling is bereikt, terwijl werk maken van een gezondheidsbeleid op school niet tijdelijk en nooit afgerond is’, klonk het.

Volgens Schryvers kan zo’n label vooral ‘een uithangbord’ zijn. Het mag bijvoorbeeld niet tot extra administratie leiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen