"Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn"

De Franse president François Hollande heeft zijn politieke toekomst verbonden aan een daling van de werkloosheid. "Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn, noch een kans om herverkozen te worden", aldus Hollande. In 2017 kiezen de Fransen een nieuwe president.
AP2014

Hollande deed zijn uitspraken tijdens een lunch met een twintigtal werknemers, leiders en vakbondsmensen van het bedrijf Michelin in Clermont-Ferrand. Een van hen ondervroeg hem over de werkloosheid. Hollande herinnerde eraan dat werkgelegenheid zijn "prioriteit" is en vooral dan werkgelegenheid voor jongeren. "We zullen er al onze energie in steken want er is geen andere kwestie", voegde hij eraan toe.

Hollande kon zijn belofte niet nakomen om de toenemende werkloosheid in Frankrijk vorig jaar te beteugelen. In december waren 3,3 miljoen Fransen werkloos, een record. In het eerste semester van 2014 zou de werkloosheidsgraad stabiel blijven op 9,8 procent, volgens het nationale instituut voor de statistiek en economische studies.

Meest gelezen