© masi

Jonge Mechelaar bezoekt 'choquerend' Rio voor Zuiddag

Voor de nakende recordeditie zoekt Zuiddag zo’n 17.000 werkplaatsen voor jongeren. De stad zorgt voor vijftien plekjes, de Ursulinen en BimSem leveren studenten. Mechelaar Thomas (18) trok als ambassadeur naar Brazilië.

Marijn Sillis

Twee weken vertoefde Mechelaar Thomas Lomelino (18) als ambassadeur van Zuiddag in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Terwijl iedereen de schoonheid van de Olympische Spelen zag, zocht de jonge Mechelaar de achterkant van de metropool op. “We bezochten onder meer de grootste vuilnisbelt van Zuid-Amerika, waar zo’n 25.000 mensen wonen”, legt Thomas uit. “De mensen maken huisjes van afval, zoeken hun eten tussen het vuilnis. Ze sorteren de schroot voor een hongerloon. Er zijn geen woorden voor om de sfeer die daar hangt te beschrijven. Het is mensonwaardig, choquerend."

De jonge Mechelaar maakte daarnaast kennis met enkele kinderrechtenorganisaties. Het geld dat Zuiddag inzamelt door jongeren op 20 oktober een dagje te laten werken, zal vooral richting die Braziliaanse goede doelen gaan. “Het wordt een recordeditie met zo’n 17.000 deelnemende jongeren”, zegt Lies Corneillie van Zuiddag.

Wie een student voor een dag wil aannemen, kan zijn vacature tot 18 oktober doorsturen. Ook particulieren kunnen een jongere taken laten uitvoeren. Info: www.zuiddag.be.

Lees donderdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER