Lidstaten willen goedkoop bellen uitstellen

© AP

De landen van de Europese Unie hebben een compromis bereikt over de afschaffing van de roamingtarieven, de extra kosten die operatoren mogen aanrekenen voor bellen, sms’en en mobiel surfen in het buitenland. Als het van de 28 lidstaten afhangt, kunnen de roamingkosten nog tot 2018 gefactureerd worden. Dat is drie jaar langer dan het Europees Parlement wil. Daar wordt dan ook furieus gereageerd.

(kld)

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de lidstaten vandaag hun goedkeuring hechten aan het gemeenschappelijke standpunt over het telecompakket van de Europese Commissie.

Ter voorbereiding op de onderhandelingen met de lidstaten formuleerde het Europees Parlement al in april 2014 zijn standpunt. Het wil veel sneller gaan dan de lidstaten: tegen 15 december 2015 moet het gedaan zijn met klanten extra geld aan te rekenen als ze hun mobiel toestel over de landsgrenzen gebruiken, vindt het Parlement.

Dat de Raad die deadline nu met drie jaar wil opschuiven, kan in het halfrond op weinig begrip rekenen.

‘Deze anti-Europese houding van de lidstaten speelt in het nadeel van de consument en bedient de telecomlobby op haar wenken’, zegt Kathleen Van Brempt (SP.A). Guy Verhofstadt (Open VLD) spreekt zelfs van een schandaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen