© rr

Scepsis rond stedenband met Bergrivier

In de gemeenteraad werd er sceptisch gereageerd op de plannen om een stedenband met het Zuid-Afrikaanse Bergrivier op te starten. Oppositiepartij ETA noemde het hele idee zinloos. Het gemeentebestuur hoopt er nochtans om goede ideeën op te doen.

Bert Provoost

“Bij de start van de nieuwe legislatuur werd het duidelijk dat het huidige noord-zuidbeleid in Heist-op-den-Berg klaar was om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Daarom dienden we een aanvraag in om voor de Vlaamse impulssubsidie. In 2014 mochten we hier positief nieuws over ontvangen en kregen we 27.000 euro. Daar willen we een stedenband mee opzetten. Het grootste deel van de subsidie wordt besteed aan de aanwerving van een halftijds ambtenaar als ambtelijk begeleider van de stedenband. Uit onze gemeentediensten kwamen ondertussen veel positieve reacties over mogelijke beleidsdomeinen waarin we zouden kunnen samenwerken of ideeën uitwisselen”, zegt bevoegd schepen Kelly Van Tendeloo (sp.a).

Voor Jan Baestaens van oppositiepartij ETA slaat de samenwerking met de bergachtige gemeente Bergrivier op niets. “Heist heeft een oppervlakte van 86 vierkante kilometer, Bergrivier is meer dan vijftig keer zo groot. Heist heeft 478 inwoners per vierkante kilometer, Bergrivier amper veertien. Enkel het inwonersaantal is nog een klein beetje gelijkaardig, met 41.000 hier en 61.000 in Zuid-Afrika. De enige echte overeenkomst is dat het woord ‘berg’ in beide gemeentenamen zit. Maar om nu op basis daarvan samen te werken, dat lijkt me geen goed idee. Deze stedenband is zinloos”, aldus Baestaens.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER