Is het koosjer dat Trump producer van "The apprentice" blijft?

De pasverkozen president van de Verenigde Staten Donald Trump denkt er niet aan om zijn naam als uitvoerend producent te laten schrappen in het nieuwe seizoen van de tv-show op NBC. Die beslissing doet heel wat stof opwaaien in de VS. "Zullen de gemeenschappelijke belangen die Trump en NBC hebben de objectiviteit in de nieuwsuitzendingen van NBC niet in het gedrang brengen?", klinkt het.

Donald Trump is al sinds de start van het realityprogramma "The apprentice" in 2004 een van de uitvoerende producenten van het programma. Trump presenteerde het programma tot 2015, toen hij besliste alles op alles te zetten op zijn politieke carriĆØre.

Vandaag dreigt er een belangenconflict op te duiken wanneer de toekomstige president van Amerika zijn naam verbind aan het programma dat wordt uitgezonden op de zender NBC.

Het nieuwe seizoen van "The apprentice" wordt gepresenteerd door Arnold Schwarzenegger en zal vanaf 2 januari uitgezonden worden. Op 20 januari wordt Trump ingezworen als president van Amerika. De serie werd in februari al ingeblikt.

"Donald Trump is niet van plan om zich terug te trekken als uitvoerend producent", zegt de woordvoerder van Trump, Hope Hicks. De aanhangers van Trump vinden dat er niets aan de hand is. "Zijn vergoeding voor het programma is te vergelijken met de royalties die de huidige president Obama krijgt voor zijn boeken."

Volgens verschillende Amerikaanse media kunnen de commerciƫle banden tussen Trump als producer van het programma en de zender NBC de objectieve nieuwsgaring van NBC in het gedrang brengen.

Volgende week heeft Donald Trump een persconferentie gepland waarin hij zijn plannen voor zijn uitstap uit de zakenwereld. Hij wil zich vanaf 20 januari volledig op het presidentschap focussen. "Hoewel de wet me hiertoe niet verplicht, voel ik dat het zichtbaar belangrijk is, als president, om op geen enkele wijze een belangenconflict te hebben met mijn verschillende bedrijven", zei hij daarover eerder.

Meest gelezen