© IMAGEGLOBE

Vrouwen onderschatten hun gameprestaties als ze tegen mannen spelen

Vrouwen denken dat ze minder goed presteren in games wanneer hun tegenspeler een man is. Dat blijkt uit onderzoek aan de onderzoeksgroep voor Media en ICT van de Universiteit Gent.

tomas

Onderzoekster Lotte Vermeulen testte het spelgedrag van vrouwen in een aangepaste driedimensionale versie van het tennisspel ‘Pong’. “De deelneemsters dachten dat ze afwisselend tegen een mannelijke en een vrouwelijke tegenstander speelden, maar in werkelijkheid speelden ze tegen hetzelfde computeralgoritme”, verduidelijkt Vermeulen. “Om de manipulatie kracht bij te zetten, maakten de deelneemsters vooraf kennis met een man en een vrouw, waarvan ze dachten dat zij hun tegenspelers zouden zijn. Daaruit bleek dat vrouwen meer stress voelen wanneer ze in competitie treden met mannen dan met vrouwen. Presteren in een domein waarin je groep gestigmatiseerd wordt, kan dus een vorm van spanning opleveren.” Het fenomeen werd al in eerder onderzoek geduid als “stereotype threat”.

Daarnaast bleek dat vrouwen die minder competitief zijn, hun eigen vaardigheden lager inschatten wanneer ze tegen een mannelijke tegenstander denken te spelen. Ze schatten de prestaties van een mannelijke tegenspeler ook hoger in dan die van een vrouwelijke. “Vrouwen die niet zo competitief zijn, schatten hun gamingcapaciteiten niet correct in wanneer ze tegen mannen spelen”, zegt Vermeulen. “Je zou zelfs kunnen zeggen dat spelers het geslacht van de tegenstander als een soort van criterium zien voor bekwaamheid om te gamen.”

Het onderzoek wijst er volgens Vermeulen op dat het stereotype over vrouwen in games niet alleen uitgedragen wordt door de game-industrie en -cultuur, maar dat sommige vrouwelijke spelers zelf deze gendernormen in stand lijken te houden en er zich dan ook onbewust naar gedragen. “Het erkennen en zich bewust worden van dergelijke genderdynamieken kan een aanzet geven tot positievere en meer inclusieve ontwikkelingen binnen de gamecultuur”, zegt ze nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER