Verdachten in onderzoek naar Vilvoordse Syrië-strijders blijven aangehouden

De drie mannen die op 22 oktober aangehouden zijn in een onderzoek van het federaal parket naar Syrië-strijders, blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist. Minstens twee van de drie waren in maart 2013 naar Syrië getrokken om er deel te nemen aan de gewapende strijd maar keerden in mei 2013 al terug naar België. Eén van hen zit ook in de cel in een drugdossier dat volledig losstaat van het terrorisme-onderzoek.

gjs

De drie verdachten maken deel uit van de groep Vilvoordse jongeren die radicaliseerden onder de invloed van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem. Toen andere Vilvoordse Sharia4Belgium-leden zoals Houssien Elouassaki en Taruik Taketloune eind 2012 naar Syrië trokken, hield het drietal contact met hen. In maart 2013 vertrokken minstens twee van de drie verdachten, Mohammed S.C. en Mohamed A., zelf met enkele terreinwagens naar Syrië en verbleven er enkele weken in het gezelschap van andere Vilvoordse Syriëstrijders. Eén van de terreinwagens zou er zijn opgemerkt door Jejoen Bontinck.

Mohamed A. en Mohammed S.C. keerden in mei 2013 naar België terug en de eerste bood zichzelf toen spontaan aan bij de Vilvoordse lokale politie. S.C. trok in oktober 2013 opnieuw naar Syrië om opnieuw na enkele weken terug te keren. Op 22 oktober werden beide mannen samen met een derde verdachte, Zouheir B., aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische verdediging. Hun advocaten vragen zich af waarom die aanhouding nu pas gebeurde, maanden na hun terugkeer uit Syrië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER