© An Nelissen

115 kandidaten sociale woning betrapt op frauduleuze verklaring

In 2013 zijn minstens 115 frauduleuze verklaringen op eer ingediend bij de Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en de sociale verhuurkantoren (SVK’s). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) heeft opgevraagd.

Wie in aanmerking wil komen voor een sociale woning in Vlaanderen moet een 'verklaring op eer' indienen. Daarin verklaart de kandidaat onder meer dat hij voldoet aan de opgelegde inkomensgrenzen en aan de voorwaarde geen andere eigendommen te hebben.

'Maar dergelijk systeem laat de deur naar sociale fraude open', zegt Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx. Hij wilde weten hoeveel verklaringen op eer werden verworpen wegens onjuist.

Eerder werd een bevraging georganiseerd bij de SHM’s en SVK’s. Zij namen het jaar 2013 als uitgangspunt. Uit de cijfers blijkt dat alleen al in 2013 in totaal 115 verklaringen op eer als onjuist werden bevonden. Maar liefst 65 kandidaten verzwegen een eigendom in België zelf, 20 anderen gaven een te laag inkomen op.

'Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want dit is het resultaat van een vrijblijvende bevraging', aldus Hendrickx. 'Bovendien betreft dit slechts de verklaringen die men kon doorprikken. Het totale aantal frauduleuze verklaringen ligt allicht veel hoger. De controlemogelijkheid bij bezit in het buitenland is quasi onbestaande. Hoog tijd om deze achterpoort te sluiten, want de eerlijke kandidaat op de wachtlijst is hiervan natuurlijk de dupe', zegt de N-VA’er.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) kondigt initiatieven aan om de eigendomscontrole in binnen- en buitenland meer sluitend te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER