© Margo Tilborghs

“Nieuw record zit er niet in”

Voor de 17de keer trekt de Pompoenstoet door de straten van Wildert (Essen) komende zondag. Traditioneel wordt er ook gezocht naar de zwaarste pompoen tijdens de Pompoenfeesten. “Maar door het natte en koude voorjaar hebben de pompoenen een groeiachterstand oplopen. Het is zeer twijfelachtig of het record van vorig jaar – een pompoen van 384 kilo – dit jaar gebroken zal worden”, zegt Marc Maas van KWB Wildert.

Margo Tilborghs

De pompoenen staan zondag in het middelpunt van de belangstelling in pompoendorp Wildert. Eén probleem: het voorbije jaar was niet zo goed voor de ­kwekers.

“De pompoenkwekers hebben gedurende het voorbije kweekseizoen hun uiterste best gedaan om een zo groot mogelijke pompoen te kweken”, zegt voorzitter Marc Maas van KWB Wildert. “Of het record van vorig jaar – een pompoen van 384 kilo – dit jaar gebroken zal worden, is zeer twijfelachtig. Door het natte en koude voorjaar hebben de pompoenen een flinke groeiachterstand opgelopen. Normaal gezien moeten ze al vier tot vijf weken vroeger beginnen groeien. Als je pech hebt, ontploft je pompoen zelfs of klapt hij in elkaar. Gelukkig is de nazomer is wel goed geweest en kunnen de pompoenen de groeiachterstand nog wat inhalen.”

Maar zelfs al wordt het record niet verbroken, het feest zal er niet minder om zijn. De Pompoenstoet trekt ook dit jaar weer door de straten. “We hebben dit jaar weer een stoet met alles erop en eraan”, zegt Jos Meeusen, beter bekend in het dorp als Jos Pompoen. “Er komen doedelzakspelers, middeleeuwse ridders te paard, ezeltjes, steltenlopers, vendeliers, drumbands, heksen te paard, praalwagens en kinderwagentjes.” De Wildertse kinderen nemen ook deel aan het evenement. Via de school werden er ook een pompoenprins en -prinses verkozen. Thijs Mertens en Anna Boeckaert mogen – samen met oogstprinses Fleur De Backer – meerijden op de grote praalwagen. De 800 meter lange stoet vertrekt om 10u aan de bakkersmolen en gaat via de Sint-Jansstraat richting Middenstraat, Cardijnstraat en zo terug naar het terrein achter de bakkersmolen in de Sint-Jansstraat.

Na de stoet wacht de bezoekers op het terrein nog een gevarieerd programma. De deelnemende pompoenen worden ook daar gewikt en gewogen.

Enorme pompoen te gast

Wie de feestterrein bezoekt zal alleszins ogen tekortkomen. “We hebben een pompoenkweker uit Baal (Vlaams-Brabant, red.) te gast. Die komt rechtstreeks van het Europees kampioenschap in het Duitse Duisburg. Zijn pompoen is 90 centimeter hoog en heeft een omtrek van zowat 5 meter. Het exemplaar weegt meer dan 1.000 kilo. Maar deelnemen aan onze wedstrijd doet hij niet. Die wedstrijd is enkel voorbehouden voor onze KWB-leden.”

www.pompoenfeesten.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER