Direct naar artikelinhoud
Russische inmenging

"Russen bespraken compromitterende informatie over Trump tijdens campagne"

Amerikaans president Donald Trump.

Russische functionarissen hebben tijdens de Amerikaanse kiescampagne "mogelijk compromitterende" informatie over toenmalig presidentskandidaat Donald Trump en zijn topadviseurs besproken. Dat blijkt uit conversaties die de Amerikaanse inlichtingendiensten tijdens de verkiezingsperiode onderschepten, zo melden verschillende bronnen aan CNN

Volgens een van de bronnen gaat het om financiële informatie en ging de discussie over de vraag of de Russen al dan niet invloed hadden op de vertrouwenskring van Trump. Het onderschepte gesprek doet vermoeden dat de Russen "dachten dat ze de regering konden beïnvloeden met de compromitterende informatie".

De drie bronnen - twee voormalige inlichtingenambtenaren en een bron binnen het Congres - waarschuwen echter dat de Russische beweringen mogelijk overdreven of zelfs verzonnen zijn. Mogelijk maakte het gesprek deel uit van een desinformatiecampagne tijdens de Amerikaanse verkiezing.

Welke adviseurs van Trump besproken werden, konden of wilden de bronnen niet zeggen. 

Flynn en Manafort

Eerder was al bekend geraakt dat de VS gesprekken onderschept hadden van Russische functionarissen die opschepten over hun relatie met de Trump-campagne. Onder andere Michael Flynn, gewezen nationale veiligheidsadviseur van Trump, kwam daarbij ter sprake, net als Paul Manafort, die gedurende enkele maanden Trumps campagneleider was.

Het Witte Huis spreekt van "valse en ongeverifieerde beweringen van anonieme bronnen om de president te bezoedelen". De FBI wil niet reageren op de nieuwe onthullingen.