'Zoeken naar overlevenden tussen drijvende lichamen'

In de Middellandse Zee voor de kust van Libië is een 30-meter lange vluchtelingenboot met minstens 650 migranten aan boord gekapseisd. Er is een grootschalige reddingsoperatie aan de gang met helikopters en schepen. Er werden 49 mensen levend uit het water gehaald maar er zijn ook al 28 lichamen opgevist. Gevreesd word dat vooral dat laatste getal nog sterk zal oplopen.

svg

De woordvoerder van de Maltese marine heeft meegedeeld dat ook enkele Italiaanse schepen en commerciële vaarten betrokken zijn bij de reddingsoperatie. Het grootste deel van de reddingswerkers zoekt nu al enkele uren naar overlevenden, maar de kans om die te vinden wordt steeds kleiner.

'Er wordt letterlijk gezocht naar mensen die nog in leven zijn tussen de drijvende lichamen van de overledenen', aldus de Maltese premier Joseph Muscat. Ook zouden al verschillende lichamen aangespoeld zijn aan de Libische kust.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hulpgeroep

De Maltese krant Times of Malta meldt dat er rond middernacht alarm werd geslagen nadat een Portugees vrachtschip de vluchtelingenboot, die op zo'n 210 kilometer van het Italiaanse eiland Lampedusa en op zo'n 100 kilometer van de Libische kust bevond, had opgemerkt.

Het Portugese vrachtschip, King Jacob, hoorde hulpgeroep van de migranten. Die zouden bijna allemaal naar één kant van het schip zijn gegaan om hulp te roepen en de aandacht te trekken, waardoor het vaartuig kapseisde.

Italiaanse kusten overstelpt met vluchtelingen

Als het aantal slachtoffers even hoog is als nu gevreesd wordt, zou dit een van de ergste ongevallen zijn in de laatste jaren. Het zou het aantal dodelijke slachtoffers tijdens de oversteek van de Middellandse Zee sinds het begin van dit jaar boven de 1.500 brengen.

Aan de Italiaanse kusten blijven ondertussen vluchtelingen arriveren. Alleen in de voorbije week zou het al om 11.000 mensen gaan. Dit jaar zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 900 mensen bij de gevaarlijke overtocht in de Middellandse Zee om het leven gekomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen