Hongaarse regering schrapt bussen voor vluchtelingen

De Hongaarse regering heeft laten weten dat ze geen bussen voor vluchtelingen meer zal inleggen naar Oostenrijk. Volgens Hongarije is de noodtoestand niet meer van kracht en zijn er daarom geen bussen nodig. Vanuit de hoofdstad Boedapest is een groep van zo'n 500 vluchtelingen dan maar te voet vertrokken naar de Hongaars-Oostenrijkse grens.

De groep van zeker 500 mensen vatte de 170 kilometer lange tocht vanmorgen aan. Maar van bussen om hen naar de grensovergang te brengen is vandaag geen sprake meer. Hongarije reed gisteren uiteindelijk een kleine 100 bussen voor om de vluchtelingen naar de grens te brengen maar maakte vandaag duidelijk dat dit een eenmalige actie was geweest.

Het Keletistation was gisterenavond laat bijna verlaten na het plotse vertrek van meer dan 1.000 asielzoekers. Vanmorgen raakte het weer stilaan gevuld, na een instroom van nieuwe vluchtelingen. Vanmorgen kwam in Keleti immers een trein volgepropt met migranten aan uit Debrecen, de tweede stad van Hongarije, waar ook een vluchtelingenkamp is. In de trein zaten zo'n 1.000 migranten, meldt correspondent Stefan Bos. Treinen naar het westen rijden echter nog steeds niet uit.

Nog volgens Bos worden bij de grens met Oostenrijk personenwagens gecontroleerd. Op het middaguur waren vandaag overigens al bijna 6.500 migranten te voet de Oostenrijks-Hongaarse grens overgestoken, nadat ze met de bus tot aan de grens waren gebracht. Ze worden op bussen en treinen richting Wenen en Salzburg gezet, om van daaruit hun reis voort te zetten naar Duitsland.

"Voorraad immigranten is eindeloos"

De Hongaarse premier Viktor Orbán maakte vandaag bekend dat hij vanaf 15 september ook soldaten naar de zuidelijke landsgrens met Servië wil sturen. "De grote veranderingen zullen na 15 september plaatsvinden en wij zullen de grens stap voor stap onder onze controle brengen."

"Het gaat niet om 150.000 migranten, die sommigen willen indelen in quota, zoals ik in Brussel hoorde. Het gaat over miljoenen, en daarna tientallen miljoenen want de voorraad immigranten is eindeloos", zo motiveerde de rechtse politicus zijn voornemen.

Het Hongaarse parlement moet zich wel nog uitspreken over de kwestie. Gisteren gaf het parlement wel al groen licht voor de verstrenging van de asielwetgeving.

Meest gelezen