Juwelier en klant gekneveld

Twee mannen van vreemde origine hebben gisterenvoormiddag een gewapende overval gepleegd bij juwelier Aerden in Essen. De juwelier en een klant werden met een pistool bedreigd, gekneveld en een half uur gegijzeld. De boeven gingen er vandoor met juwelen en geld.

MaTi

De zussen Kristine (44) en Evelyne (34) Aerden openden in 2004 hun winkel. Ze verkopen er juwelen, uurwerken en beschikken over een open atelier waar ze herstellingen doen en juwelen maken en vermaken. Gisteren rond 10.45u vielen twee mannen brutaal binnen. De politiezone Grens kwam ter plaatse en deed de eerste vaststellingen. Van de verdachten is nog geen spoor.Het gerechtelijk labo van de federale politie deed een sporenonderzoek. "Op het ogenblik van de overval waren er een juwelier en twee klanten aanwezig", zegt politie-inspecteur Marc Geyskens. "Eén klant hebben we kunnen identificeren, de tweede klant verliet waarschijnlijk net het pand toen de overvallers binnenkwamen. De daders knevelden hun slachtoffers en bedreigden hen met een pistool. Ze maakten juwelen en geld buit en verlieten na een half uur het pand via de tuin van bovenbuurman."Wies Peeters (61), de bovenbuurman in kwestie, is behoorlijk onder de indruk. "We waren met enkele vrienden buiten op het terras op de eerste verdieping koffie aan het drinken", zegt Wies Peeters. "Plots zag ik twee mannen door onze tuin lopen. Ik riep nog naar hen, maar ze reageerden niet. Ik begreep ook niet hoe ze in mijn tuin terechtkwamen, de deuren beneden waren op slot. Ik ging achter hen aan, maar de vogels waren al gevlogen. Achter onze tuin bevindt zich een parking. We zijn dan naar de voorkant van ons huis gegaan. We wisten dan al dat er iets niet klopte."

"Een plek geven"

"De deur van de juwelierszaak was langs de binnenkant op slot gedraaid", vervolgd Wies. "Maar door het raam zag ik de juweliersuitbaatster en een klant gekneveld op de grond liggen. Ze waren zich aan het loswringen uit hun benarde situatie. Nadat we alarm hadden geslagen, waren de hulpdienst snel ter plaatse."De slachtoffers konden niet zelf alarm slaan. De telefoondraad werd doorgeknipt en hun gsm's werden afgenomen.De ouders van Kristine Aerden waren snel te plaatse om hun dochter bij te staan. "Al een geluk dat mijn andere dochter vandaag net een dagje vrij had. Anders waren mijn twee dochters slachtoffer geworden", zegt vader Stan Aerden. "Mijn dochter leefde met de gedachte dat een overval vroeg of laat wel eens zou kunnen gebeuren. Ze is heel nuchter, maar we beseffen ook dat ze dit toch een plaats zal moeten geven. Een gewapende overval is toch niet niets."MaTi

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER