© AFP

Moet ik upgraden naar Windows 10 of niet?

Windows 10 is vanaf vandaag gratis beschikbaar voor wie al Windows 7 of 8.1 op zijn pc of tablet heeft staan. Gratis want Windows wil het verloren marktaandeel op het vlak van tablets en smartphones terughalen. En Windows 9 wordt gewoon overgeslagen om de breuk met de mislukte vorige versie definitief te maken. U krijgt een melding van Windows wanneer uw toestel klaar is voor de upgrade.

MaLu

Het startmenu

De grootste kritiek op de vorige Windows-versie was dat er geen startmenu meer was. Je mag opgelucht adem halen; het startmenu is terug. Via het startmenu heb je snel toegang tot je meest gebruikte programma's en onderaan heb je een overzicht van de apps. Toch zijn de tegels behouden en je kan zelfs de grootte van de tegels zelf aanpassen. Windows zegt gekozen te hebben voor 'the best of both worlds'.

Zijmenu's

Die zijn verdwenen en vervangen door een zogenaamd notificatiescherm dat snel een overzicht geeft. Ook heel makkelijk is de switch die je kan maken tussen meerdere bureaubladen. Zo krijg je dus de mogelijkheid om een bureaublad 'werk' en een bureaublad 'privé' te maken waar je heel gemakkelijk tussen kan wisselen. Bovendien is de hele layout frisser en, niet onbelangrijk, duidelijker.

Dag Internet Explorer, hallo Edge

Windows wil niet alleen de concurrentiestrijd aangaan met tablet- en smartphone-ontwikkelaars, maar ook met internetbrowsers als Chrome en Firefox. Internet Explorer wordt vervangen door Edge. Internet Explorer was hopeloos verouderd en Edge moet dat euvel rechtzetten. De browser is vooral sneller. Edge heeft bovendien een handige leesfunctie. Die zorgt ervoor dat pagina's die je bekijkt, ontdaan worden van afleidende banners en advertenties en alleen tekst en foto's overlaat. Tot slot kan je op pagina's tekenen en ze bewerken, bv. door een woord te omcirkelen of nota's toe te voegen en dat artikel vervolgens via mail door te sturen naar een collega of vriend.

Babbelen met uw computer

Microsoft heeft een nieuwe stemassistent Cortana. Die zat al in Windows Phone maar is nu ook beschikbaar voor Windows 10 op tablets en pc's. Hoe bevallig ook, het mens kan nog geen Nederlands. Engels kan ze wel, maar dan moet u de locatie van de pc veranderen van België naar de VS. Cortana is nochtans handig. Je kan haar vragen naar het weer of meer uitleg van één of andere materie. Je kan ook een woord aanduiden terwijl je surft en Cortana gaat automatisch op zoek naar meer uitleg via het internet en laat die zien in een kleine pop-up zodat je verder kan surfen.

Apps

Het aanbod met Apps blijft stijgen. Je vindt er Candy Crush, Yelo Play, Netflix, Microsoft Office en zelfs Buienradar. Solitaire is terug, maar 'hartenjagen' is verdwenen. Ook een dvd-programma is er niet meer op Windows 10. Dat moet je zelf installeren.

Upgraden ja of nee?

De upgrade duurt ongeveer een uurtje als u Windows 7 of 8.1 al op je toestel had staan. Het besturingssysteem is zeker een verbetering, maar wie op safe wil spelen, wacht nog even tot er wat meer ervaringen worden uitgewisseld. Je hebt immers nog één jaar de tijd. Ben je niet tevreden dan heb je nog een maand de tijd om de pc terug te zetten naar de vorige versie. Hier lees je meer details over hoe de upgrade in zijn werk gaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer