Geen straf voor ouders die poliovaccinatie weigerden

Een koppel uit Riemst dat hun dochtertje weigerde te laten vaccineren tegen polio, heeft van de correctionele rechter in Tongeren een opschorting van de straf gekregen. Die vaccinatie is bij wet verplicht, maar het koppel vond dat het vaccin te gevaarlijk was.
SCIENCE PHOTO LIBRARY

Polio is een virusinfectie die het zenuwstelsel beschadigt en ernstige verlammingen kan veroorzaken. Sinds 1966 is het in ons land verplicht om kinderen tussen de 2 en de 18 maanden oud tegen de ziekte te laten vaccineren.

Het koppel weigerde in 2009 echter hun dochtertje te laten inenten. Volgens hen is het te gevaarlijk om een kind een vaccin toe te dienen dat formaldehyde, een mogelijk kankerverwekkende stof, bevat. Daarnaast haalden de ouders als argument aan dat het enkel in België en Frankrijk verplicht is het kind te laten vaccineren tegen polio, terwijl dat in al de andere Europese landen niet meer het geval is.

Ondanks het feit dat het poliovirus in ons land amper nog voorkomt, was de rechtbank van mening dat een vaccinatie door de toenemende immigratie nog steeds belangrijk blijft. Zo werden er onlangs in Syrië nog 27 gevallen van polio vastgesteld. Toch toonde de rechtbank bij het bepalen van de strafmaat ook begrip voor het standpunt van de ouders. Het koppel komt er uiteindelijk met een opschorting vanaf, waardoor ze dus geen effectieve straf opgelegd krijgen.

Vandaag stond in de Tongerse rechtbank een ander koppel terecht voor gelijkaardige feiten. Ook voor hen vorderde het Openbaar Ministerie de opschorting.

Meest gelezen