Wie heeft unieke Romeinse emmer gestolen in Ieper?

In Ieper is een unieke Romeinse emmer verdwenen, die door archeologen pas was ontdekt. Wellicht is het erfgoed gestolen. Archeologen lanceren daarom een oproep om de emmer terug te bezorgen.

Vlak bij Ieper, langs de Pilkemseweg, zijn archeologen al een tijdje bezig met opgravingen. Daarbij zijn al goed bewaarde loopgraven en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog aan het licht gekomen.

Maar sinds vorige week focusten de archeologen op de sporen van een rijke Romeinse nederzetting. Ze vonden daarbij "bijzonder veel luxueus aardewerk uit Zuid-Frankrijk", zo meldt Archeo7.

In een waterput, bijna 4 meter diep, deden ze vorige donderdag een unieke ontdekking: een emmer die gebruikt werd om water op te halen. Het gaat om een volledig bewaarde houten emmer uit de eerste eeuw na Christus. Op de foto boven ziet u een sterk gelijkend exemplaar dat in Wijnegem ontdekt werd. Ook het hengsel en een stuk touw waren nog goed bewaard.

"Het enthousiasme van de archeologen sloeg de volgende ochtend echter om in een nachtmerrie, toen bleek dat de emmer verdwenen was", schrijft Archeo7. Er zijn duidelijke sporen gevonden die erop wijzen dat iemand in de put afgedaald is en de emmer uitgegraven heeft. Op de foto hieronder ziet u een afdruk van de emmer, en op de foto daaronder de waterput.

Emmer is bedreigd

De emmer is bedreigd, kan voorgoed verloren gaan als experts die niet behandelen, aangezien de emmer voor het eerst in bijna 2.000 aan de lucht is blootgesteld.

Daarom is er nu een oproep om de emmer terug te bezorgen. Dat vragen opdrachtgever WVI, de stad Ieper, Archeo7 en de archeologen. "De emmer is een unieke vondst in de zuidelijke Westhoek en had een blikvanger kunnen worden in het toekomstige stedelijke museum van Ieper."

Wie weet meer?

De emmer kan afgegeven worden in het stadhuis van Ieper, Grote Markt 1 in Ieper, bij de intergemeentelijke dienst Archeo7, Sint-Laurentiusplein 1 in Kemmel of bij wvi, Baron Ruzettelaan 35 in 8310 Brugge. Ook kan er telefonisch (0473/460178) of per mail contact opgenomen worden.

Meest gelezen