© Photo News

Peeters hoopt nog steeds op deelname cdH aan regering

“Als cdH bereid is (om toe te treden tot de formatiegesprekken), is er een opening, maar het is evident dat we niet oneindig veel energie gaan steken in het overtuigen van cdH.” Dat zei federaal coformateur Kris Peeters (CD&V) dinsdag in Terzake op Canvas. “Maar: het is duidelijk dat de deur op een kier staat.”

joro

“Ik heb ervaring in het werken met twee formateurs. Charles Michel heeft grote ervaring in het Franse landsdeel, het is dus een goede zaak om het met twee aan te pakken”, zei Kris Peeters over zijn nieuwe duobaan.

“Belangrijk is dat we nu op het federale niveau over de inhoud kunnen praten. Dit land heeft hervormingen nodig en dit zijn vier partijen die voor de toekomst van het land willen gaan.” Volgens de CD&V’er was het Charles Michel die duidelijk liet verstaan cdH de hand te willen reiken. “Het is nu aan cdH om die hand al dan niet aan te nemen.”

‘Stevige Vlaamse meerderheid’

Op het Vlaamse niveau is er nu een heel stevige meerderheid aan zet, vindt Peeters. “Daardoor worden ook op het federale niveau een aantal dingen mogelijk.”

Volgens de nieuwe coformateur is er nog steeds geen 100 procent garantie dat het lukt, “maar ik ben wel overtuigd dat er voldoende elementen op tafel liggen om deze coalitie tot stand te brengen”.

Deadlines zijn niet aan de orde. “We gaan nu enkele weken rustig en discreet werken. Deadlines stellen is je eigen nederlaag organiseren.” Mogelijk kunnen we dus nog wachten tot na de zomervakantie eer we een federale regering hebben. “Die regering kan er eind augustus zijn, maar evengoed pas midden september”, aldus Peeters.

Premier?

Is Kris Peeters nu ook de volgende federale premier? Op die vraag kwam geen antwoord. de ontslagnemende minister-president sluit niets uit, maar stelt dat er eerst over de inhoud moet worden gepraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER