"Europa buist regering voor begrotingswerk"

De afschaffing van de liquidatiebonus, het is maar één van de maatregelen die geen genade vinden in de ogen van de Europese Commissie. In totaal zijn voor 800 miljoen aan maatregelen niet aanvaard, en dat is voor SP.A een reden om met scherp te schieten. "Pijnlijk voor een regering die van begrotingswerk haar prioriteit maakt."

In het rapport van de Commissie krijgt België wel een paar plusjes achter zijn naam, maar ook een paar minnen. Alles tesamen worden ernstige vraagtekens geplaatst bij een aantal maatregelen, samen goed voor 800 miljoen euro.

Ze zijn niet goed genoeg uitgewerkt, denkt de Commissie. Het gaat onder meer over de hervorming van de fel gecontesteerde verhoging van de taks op de liquidatiebonus bij het opdoeken van een vennootschap.

Of over de ontvangsten uit de fraudebestrijding, de afschaffing van de boetes van 309% (voor privé-uitgaven op kosten van de vennootschap) of de zogeheten anticipatieve heffing op het pensioensparen. Dat betekent dat de regering nu al de belastingen daarop wilde innnen, in plaats van aan het einde van de loopbaan.

Andermans schuld

SP.A-fractieleider Karin Temmerman: “De regering probeerde deze week al te anticiperen op een negatief rapport door de schuld bij een ander te leggen. Bij de economische groei die tegenvalt, bij de vorige regering, bij een politiek spel van Frankrijk en Italië. De waarheid is dat de Europese Commissie streng is voor de begroting van deze regering en 800 miljoen aan maatregelen niet aanvaardt."

"Men maakt dezelfde gebrekkige analyse als degene die na het rapport van het Rekenhof werd gemaakt", klinkt het in een reactie van het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). "De SP.A haalt weer selectief zaken uit een rapport, maar die kritiek heeft de minister afgelopen week al uitgebreid weerlegd in de Kamercommissie."

Tax shift

Temmerman kan het ook niet laten om de Europese opmerkingen over een tax shift extra in de verf te zetten. De Commissie vindt dat de lasten op arbeid te hoog zijn, en stuurt aan op een verschuiving van de belastingen.

"Ik denk dat we intussen van elke nationale en internationale instantie dat advies hebben gekregen. Maar de regering blijft Oost-Indisch doof voor deze noodzaak.”

Ook Groen blijft hameren op de tax shift. Kamerlid Kristof Calvo vindt dat de regering de signalen niet kan blijven negeren en een fiscale hervorming met een verschuiving van lasten richting vermogens en vervuiling moet doorvoeren.

Dat de regering-Michel tegen maart "haar huiswerk opnieuw moet maken", biedt volgens Groen de kans beter te doen en bij te sturen. "Hervormen kan ook groen en sociaal zijn", aldus Calvo, voor wie de tax shift niet moet worden onderzocht, maar gewoon uitgevoerd. "Een vermogenswinstbelasting moet er komen, de lasten op arbeid kunnen zo verlaagd worden", besluit de Kamerfractieleider.

Meest gelezen