"Rik Torfs, willig onze eisen in of je ziet je schoen niet meer terug"

Enkele Leuvense studenten hebben in een videoboodschap -in ware jihadstijl- de diefstal van de schoen van Torfs opgeëist. In ruil eisen ze gratis openbaar vervoer, extra studeerplaatsen en een jaarlijkse beiaardcantus.

Eergisteren stuurde Torfs een bizarre tweet de wereld in: "Studenten drongen vandaag mijn kantoor binnen en stalen mijn rechterschoen. Sterk! De linkerschoen voelt zich eenzaam."

Het mysterie van de verdwenen schoen is intussen opgehelderd: enkele studenten, die zichzelf LOCO (Leuvense Overkoepelende Crew van Olijkheden) noemen, eisen in een video de diefstal van de schoen op. Om te bewijzen dat zij wel degelijk achter de diefstal zitten, laten de studenten eerst zien hoe ze het kantoor van Torfs binnensluipen, er wat rondneuzen om ten slotte met de schoen op de loop te gaan.

Daarna volgen hun eisen. "Rik Torfs, als je je schoen wil terugzien, kan je onze eisen maar beter inwilligen", klinkt het dreigend. "We eisen elk jaar een beiaardcantus, gratis openbaar vervoer in en rond Leuven voor de studenten en 1.000 nieuwe studeerplaatsen in de binnenstad, die ook tijdens het weekend open zijn."

"We willen dat naar ons geluisterd wordt en dat er actie wordt ondernomen om onze eisen in te willigen. Rik Torfs, we richten ons rechtstreeks tot u. U zal actie moeten ondernemen, anders ziet u uw schoen nooit meer terug. U hoort nog van ons."

"Eén schoen betekent niets, schoenen moeten samen zijn"

Torfs zelf ziet er wel de humor van in. "Als ze gratis openbaar vervoer willen, zouden ze beter ook een schoen van burgemeester Tobback stelen, want die heeft daar ook wel iets over te zeggen", reageerde hij op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Maar intussen zit mijn schoen nog altijd vast. Ik mis hem wel en ook de andere schoen vertoont tekenen van eenzaamheid."

"Geef hem gewoon terug, kom hem ongemaskerd aanbieden, dan zie ik ook eens wie jullie zijn", aldus nog Torfs. "Ik kan er in ruil geen diploma voor aanbieden, maar ik zou het leuk vinden mocht de schoen terugkomen. Eén schoen betekent niets, schoenen moeten altijd samen zijn."

Hij is naar eigen zeggen niet van plan om naar de politie te stappen. "Zolang er geen schade is toegebracht, zie ik het door de vingers. Mijn kantoor krijgt wel extra beveiliging", verklaarde hij op VTM.

Meest gelezen