© W&F

“Ik krijg dreigbrieven omdat ik Russische ben”

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is steeds meer voelbaar in ons land. Na de vliegtuigramp in het oosten van Oekraïne krijgen Russische Antwerpenaren bedreigingen aan hun adres. “Verdwijn uit België, bastaardrus”, is slechts een voorbeeld.

nadb

Een van de Russische Antwerpenaren die de gevolgen van het conflict aan den lijve heeft ondervonden, is Iryna (40). Zij is zaakvoerster van een expeditiebedrijf in Antwerpen en kreeg al meerdere dreigbrieven in haar bus.

“Ik krijg bedreigingen van mensen die ik van haar noch pluim ken”, vertelt ze. “Ze sturen me boodschappen als ‘Russen kennen het woord civilisatie niet. Verdwijn uit België, bastaardrus’. En dat is zeker geen alleenstaand geval. Ik word veroordeeld omdat ik Russisch ben. De vete draagt dus ver buiten het conflictgebied, en na de vliegtuigramp liggen de Russen in het buitenland nog meer onder vuur.”

Volgens de Antwerpse voelen ook haar Russische vrienden zich heel ongemakkelijk in ons land. “Voor de eerste keer in hun leven durven ze niet te zeggen dat ze van Rusland zijn. Voortdurend krijgen ze verwijten naar hun hoofd geslingerd”, weet ze.

Confrontatie

Ook de uitbaatster van een Russische winkel in Antwerpen brengt elke dag door in angst. “Iedere morgen ben ik bang dat iemand een steen door mijn ruit zal gooien”, zegt ze.

“Ik word dagelijks geconfronteerd met het conflict. De Oekraïense en Russische klanten die hier over de vloer komen, gaan de confrontatie met elkaar aan. Ik heb zelfs al enkele keren moeten dreigen om de politie erbij te halen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER