Direct naar artikelinhoud

Southern rocker van Ramblin' Man die het hield met Cher is niet meer

De zaterdag in zijn woning in Savannah, Georgia aan leverkanker overleden Gregg Allman (69) was een grondlegger van de zogeheten Southern Rock. Een variant van gitaarrock waarin blues, country, een vleugje jazz en een drang tot eindeloos jammen samenkomen.

Gregg Allman.Beeld ap

Gregg begon The Allman Brothers Band eind jaren zestig, samen met zijn een jaar oudere broer Duane. Beiden wilden graag gitaar spelen, maar Duane was veel beter, dus Gregg legde zich toe op het (Hammond B-3)-orgel en zang. De eerste twee platen deden het met bluesrocknummers als Midnight Rider en Dreams aardig.

Legendarisch werd - vooral dankzij het nummer Whipping Post, dat een hele plaatkant vulde - het in 1971 uitgebrachte dubbelalbum Live At The Fillmore East. Net op het moment dat de plaat in de VS een gouden status kreeg, verongelukte Duane Allman, 24 jaar oud.

Duane staat inmiddels te boek als een van de allerbeste rockgitaristen, maar ook zonder hem groeide de Allman Brothers Band begin jaren zeventig uit tot een van Amerika's populairste live-acts. Hun vierde studio-album Brothers & Sisters kende met Ramblin' Man en het instrumentale Jessica (veel gebruikt als radio- en tv-tune) twee ook in Nederland veel gedraaide hits.

Het succes zou The Allman Brothers Band naar het hoofd stijgen, zo erkende Gregg Allman later in zijn voortreffelijke autobiografie My Cross To Bear (2012). De tourexcessen werden in 1973 opgetekend door Cameron Crowe voor Rolling Stone en zouden in 2000 mede de inspiratie vormen voor diens film Almost Famous.

Gregg Allman werd midden jaren zeventig dankzij zijn huwelijk met zangeres Cher ook beroemd buiten de rock-'n-roll. Het huwelijk hield vier jaar stand, 'iets boven het gemiddelde van drie jaar', dat zijn zes huwelijken duurden, aldus zijn autobiografie.

Het succes zou The Allman Brothers Band naar het hoofd stijgen, zo erkende Gregg Allman later
Gregg Allman bleef weinig bespaard. Toch is de al twintig jaar drugsvrije Allman altijd enthousiast muziek blijven maken

Met de band ging het eind jaren zeventig bergafwaarts, de met drugsverslavingen kampende bandleden konden steeds minder goed met elkaar overweg. In 1982 stopte The Allman Brothers Band.

Er volgden later diverse reünies en Allman zelf bracht in 2011 het sympathieke bluesalbum Low Country Blues uit; dit jaar werd dat opgevolgd door Southern Blood, dat hij vlak voor zijn dood had afgerond.

Gregg Allman bleef weinig bespaard. Zijn vader werd doodgeschoten toen hij 2 was, hij verloor in 1971 zijn broer, en een jaar later bassist in de band Berry Oakley. Eerder dit jaar pleegde drummer van het eerste uur Butch Trucks zelfmoord. Toch is de al twintig jaar drugsvrije Allman altijd enthousiast muziek blijven maken - tot zijn (in 2010 getransplanteerde nieuwe) lever het niet meer hield.