"Oekraïne schendt het Genève-akkoord"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft Oekraïne ervan beschuldigd het akkoord dat vorige week in Genève bereikt werd te schenden. "Er worden, vooral door zij die de macht gegrepen hebben in Kiev, stappen gezet die het Genève-akkoord botweg schenden", klinkt het.
AP2014

Lavrov zei verder nog dat een dodelijke schietpartij gisterochtend in de buurt van de Oekraïense stad Slavjansk, die gecontroleerd wordt door pro-Russische troepen, misdadig was. Het incident toont volgens hem ook aan dat de machthebbers in Kiev de "extremisten" niet willen controleren. "De autoriteiten doen niets om de oorzaak van dit interne Oekraïense conflict aan te pakken."

Bij de schietpartij kwamen minstens drie mensen om het leven. Daardoor kwam het zo al breekbare akkoord nog verder onder druk te staan.

Afgelopen week zaten de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne in Genève samen om het conflict tussen die laatste twee landen te proberen ontmijnen. De onderhandelingen mondden donderdag uit in een akkoord, dat nu dus volgens Rusland al met de voeten getreden wordt.

In Genève werd overeengekomen de militaire acties in Oekraïne te staken. De illegale gewapende groeperingen werden eveneens opgeroepen om het gebied te verlaten, een proces waar de OVSE op toeziet. Maar die laatste oproep lijkt voorlopig zonder gevolg te blijven, aangezien de separatisten geen aanstalten lijken te maken de overheidsgebouwen in Oost-Oekraïne te verlaten.

Volgens Lavrov zijn de Oekraïense autoriteiten er niet in geslaagd om de "illegale protesten" op verschillende pleinen in Kiev te doen ophouden. "Dat is absoluut onacceptabel", klinkt het. "In plaats van ons ultimatums op te leggen, vragen wij onze Amerikaanse partners met aandrang om de volledige verantwoordelijkheid voor diegenen die zij aan de macht gebracht hebben op zich te nemen."

Lavrov voegde er nog aan toen dat pogingen om Moskou te isoleren gedoemd zijn te mislukken omdat Rusland een "grote, onafhankelijke macht is die weet wat ze wil."

Meest gelezen