Noord-Korea lanceert langeafstandsraket: "Ze bedreigen de wereldvrede"

Noord-Korea heeft zondag naar eigen zeggen met succes een observatiesatelliet in een baan rond de aarde gebracht. Dat meldt de staatstelevisie, nadat Pyonyang eerder aankondigde een raket te hebben gelanceerd met de satelliet. De internationale gemeenschap ziet in de satellietlancering echter een dekmantel voor een test met een ballistische raket, wat verboden is door VN-resoluties.

mtm

Het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie had zaterdag nog gemeld dat de lancering tussen 7 en 14 februari een raket zou plaatsvinden, om zo een satelliet in een baan rond de aarde te sturen.

Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten veroordeelden de lancering van de langeafstandsraket eerder op de dag al en ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft Noord-Korea gevraagd om “zijn provocatieve acties” te stoppen.

“Totaal onaanvaardbaar”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept op om gepaste maatregelen te treffen. De Japanse premier noemde de lancering dan weer “totaal onaanvaardbaar”, terwijl de Zuid-Koreaanse president verklaarde dat de lancering “de wereldvrede bedreigt”.

Ban Ki-Moon betreurt het in een persbericht ten zeerste dat het land de VN-resoluties schendt. En ook China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft laten weten dat het de raketlancering betreurt. “China betreurt dat Noord-Korea een raket wil lanceren ondanks de tegenstand van de internationale gemeenschap”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Spoedzitting

De VN-Veiligheidsraad komt zondag om 17 uur Belgische tijd samen tijdens een spoedzitting om de lancering te bespreken. De internationale gemeenschap beraadt zich momenteel bovendien nog steeds over hoe ze zal reageren op test met een waterstofbom die Noord-Korea naar eigen zeggen op 6 januari uitvoerde.

Zuid-Korea heeft het begin van officiële gesprekken met de Verenigde Staten over de omstreden levering van Amerikaanse afweerraketten aangekondigd. Beide landen zijn het eens geworden om te praten over de mogelijke opstelling van raketten van het type THAAD door de Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Korea. Dat meldt viceminister van Defensie Yoo Jeh Seung.

Protest China en Rusland

Die aankondiging kan vooral China en Rusland verontrusten, die resoluut tegen een opstelling van THAAD-raketten in Zuid-Korea zijn en dat als een bedreiging zien. De Noord-Koreaanse atoomproef van januari en de rakettentest van zondag hebben aangetoond dat een dergelijk afweersysteem in Zuid-Korea nodig is, klinkt het vanuit het ministerie van Defensie in Seoel. De Verenigde Staten hebben in Zuid-Korea 28.500 soldaten als afschrikking gestationeerd. De raketten van het type THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) werden ontwikkeld voor het onderscheppen van ballistische korte- en middellangeafstandsraketten.

Rusland heeft de lancering van de Noord-Koreaanse langeafstandsraket ook als een schending van de internationale afspraken bestempeld. “Dergelijke acties leiden alleen maar tot meer spanningen op het Koreaans schiereiland en het noordoosten van Azië”, stond in een verklaring van Buitenlandse Zaken in Moskou. “We zijn gedwongen vast te stellen, dat Noord-Korea nogmaals op provocatieve wijze het internationaal recht heeft genegeerd.”

Ook Frankrijk sprak van een “zinloze provocatie” en “wil een snelle en harde reactie van de internationale gemeenschap in de VN-Veiligheidsraad, die zondag in New York bijeenkomt.

Noord-Korea is er zich van bewust dat het verschillende VN-resoluties heeft geschonden, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Londen. “We zullen met onze bondgenoten en partners een sterke repliek uitwerken”, voegde hij eraan toe zonder in details te treden. Noord-Korea moet duidelijk gemaakt worden, dat dergelijke acties het land alleen maar verder isoleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen