© Koen Bauters

Jeroen Kant wint negende Nekka-wedstrijd

In de Antwerpse Arenbergschouwburg heeft de Nederlander Jeroen Kant de negende editie van de Nekka-wedstrijd gewonnen, een tweejaarlijks concours waarin de organisatie op zoek gaat naar jong, relatief onbekend talent dat ervoor kiest om in het Nederlands te zingen. De 33-jarige Kant volgt op de erelijst zijn landgenoot Thijs Maas op en mag op zaterdag 23 april mee op het podium van de Lotto Arena tijdens Nekka-Nacht, dat dit jaar een ode brengt aan cabaretier Toon Hermans. De drie beste finalisten gaan vanaf maart ook samen op tour langs culturele centra en festivals onder de noemer “De Kleine Omloop”.

Kant haalde het zaterdag voor de Vlaming Brent Beukelaer en de Groningse groep Swinder. In totaal namen via preselecties 165 groepen uit Vlaanderen en Nederland deel, waarvan er zes de finale mochten spelen.

De Noord-Brabander Kant verwierf al enige bekendheid door zijn deelname aan ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ in 2013 en is met ‘Nooit genoeg’ al aan zijn vierde plaat toe. Hij kreeg van een vakjury de hoofdprijs, onder meer omdat hij “niet langer alles kapot relativeert, maar cynischer en met de vinger op de zere plek schrijft”. Zijn liedjes bevatten verhalende teksten die lezen als een boek, luidt het nog.

De publieksprijs ging zaterdag naar Zoek & De Reizigers, een Vlaamse akoestische band die inhoudelijk humor en poëzie afwisselt en muzikaal een mix van stijlen en culturen brengt, van pop over jazz tot Turkse folk.

Ook onder meer Hannelore Bedert, Stoomboot en Yevgueni wonnen ooit de Nekka-wedstrijd. Die laatste band mocht intussen overigens ook al eens de centrale gast zijn van de Nekka-Nacht. Andere bekende voormalige finalisten van de Nekka-wedstrijd zijn Buurman, Mira en Senne Guns.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER