© AFP

EU roept Turkije op om Syriërs aan de grens binnen te laten

De Europese Unie vraagt met aandrang aan Turkije om de tienduizenden vluchtelingen die vastzitten aan de Turks-Syrische grens binnen te laten in het land. Dat schrijft BBC zondag. De vluchtelingen verblijven momenteel in kampen aan de Syrische kant van de grens.

Turkije heeft een morele, zelfs een wettelijke, plicht om bescherming te bieden, aldus de Europese minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. Ze voegt toe dat de EU Turkije financieel steunt, om zeker te zijn dat het land “voldoende midden en instrumenten heeft om mensen die asiel zoeken te beschermen en op te vangen”. De EU en Turkije sloten in november een deal, waardoor Turkije 3 miljard euro krijgt om de vluchtelingen op de Turkse bodem opvang te bieden.

Turkije vindt zelf dat de vluchtelingen de grens niet hoeven over te steken, omdat ze voedsel en onderdak krijgen in Syrië. “Onze deuren zijn niet gesloten, maar op dit moment is er geen noodzaak om dergelijke mensen op te vangen”, aldus gouverneur Suleyman Tapsiz. Turkije vangt momenteel al 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan eender welk ander land.

Ongeveer 35.000 Syriërs zijn op een week tijd al gevlucht van het offensief van het Syrische leger tegen de rebellen in de buurt van Aleppo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER