Luister naar

Ingezonden brief: Toetsen aan de Bijbel gebeurt ook op de New Wine-conferentie

Nieuws
Henk Hultink Ede
woensdag 16 augustus 2017 om 03:00

Het is altijd riskant om op basis van een krantenverslag conclusies te trekken over een conferentie als New Wine. Toch doet Adrian Verbree het in zijn Kruimeldief (ND-Zeven 12 augustus). Ik begrijp uit de column dat Verbree de toespraken van Derek Morphew niet heeft gehoord; wel heeft hij de sheets gezien. Maar de context van de gewraakte uitspraak kent hij dus niet.

Op een seminar een dag later – ik was erbij – heeft iemand aan Morphew exact de vraag gesteld die Verbree ook stelt in zijn column: laat het wonder op de bruiloft in Kana zien dat Jezus vervuld was met de Heilige Geest, of dat Hij Gods Zoon was? Het standpunt van Morphew over de goddelijkheid van Jezus is trouwens niet nieuw: op New Wine ben ik dit al jaren geleden tegengekomen en er is al veel over gezegd en geschreven. Bijvoorbeeld in het boek Herstelwerk van Willem Smouter. De antwoorden op deze vragen zijn er dus allang. Daar kun je het mee oneens zijn, maar dat is wat anders dan te suggereren dat ze niet gesteld of beantwoord worden. Als Verbree schrijft: ‘Het bleef stil’, dan was dat op de conferentie zeker niet het geval. Hetzelfde kan ik zeggen als het gaat over gaven van de Geest, zoals tongentaal.

De slotzin van Verbree, dat we alles moeten toetsen aan de Bijbel, deel ik van harte. De suggestie dat dat op de New Wine-conferentie niet of onvoldoende gebeurt, niet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.