Direct naar artikelinhoud

Conrector die veerbootramp Zuid-Korea overleefde pleegt zelfmoord

De conrector van de school waarvan een groot aantal leerlingen om het leven is gekomen bij de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot, heeft vandaag zelfmoord gepleegd. Dat heeft de Zuid-Koreaanse politie gemeld. De man werd zelf gered van het schip.

Familieleden van de vermisten.

Het lichaam van de 52-jarige conrector werd gevonden vlakbij het gymnasium waar overlevenden van de ramp worden opgevangen. Eerder wilde de politie nog niet bevestigen of er sprake was van zelfmoord. Volgens de politie werd de man al sinds gisteren vermist.

De conrector was een van de 179 mensen die werden gered uit veerboot. 352 van de 475 passagiers waren scholier op het Danwon college in Ansan, ten zuiden van Seoul. De scholieren gingen op excursie naar het dichtbij gelegen eiland Jeju.

Arrestatiebevel kapitein
Het Openbaar Ministerie in Zuid-Korea heeft de rechter inmiddels gevraagd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de kapitein en nog twee bemanningsleden van de gezonken veerboot. Het onderzoek naar de ramp richt zich op de scherpe bocht die het schip nam net voor het slagzij begon te maken. Ook wordt onderzocht of er meer levens gered hadden kunnen worden als de kapitein sneller opdracht had gegeven tot evacuatie en of de kapitein het schip in een vroeg stadium heeft verlaten.

Nadat het schip een scherpe bocht had gemaakt gaven de autoriteiten rond 09.00 uur het bevel om iedereen reddingsvesten aan te laten trekken en over te gaan tot evacuatie. De kapitein gaf echter pas een half uur later het bevel om het schip te verlaten. Op dat moment was de veerboot al zo ver gekanteld dat de bemanning niet meer bij de kamers van de passagiers kon komen. 'We konden geen stap verzetten, het was te steil', zei een van de bemanningsleden die de ramp overleefde.

'Het spijt me erg en ik schaam me diep', zei de 69-jarige kapitein Lee Joon-seok gisteren op de Zuid-Koreaanse televisie. 'Ik weet niet wat te zeggen.'

Dodental loopt op
Het dodental is opgelopen tot zeker 28. Dat heeft de kustwacht vandaag gezegd. Gevreesd wordt echter voor veel meer slachtoffers. Duikers zijn er vanwege de stroming en het slechte weer nog niet in geslaagd in de boot te komen. De meeste lichamen die tot dusver zijn gevonden dreven in de zee, maar vermoedelijk zitten de lichamen van de meeste slachtoffers nog in het gezonken schip.

Scholieren van het Danwon college plakken briefjes op een lokaal voor de tweedejaarsstudenten die aan boord waren van de veerboot.
Kapitein Lee Jun-seok,
Reddingswerkers op zoek naar overlevenden van de veerbootramp in Zuid-Korea.