Direct naar artikelinhoud

Na Pasen 'concrete acties' tegen militanten Oekraïne

Er volgen 'concrete acties' als pro-Russische activisten ook na de paasdagen overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne bezet houden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjytsia vandaag gezegd tijdens een persconferentie. De bewindsman zei te hopen dat de spanningen tijdens de feestdagen afnemen.

Een vrouw en haar kind kijken naar het gebouw van de Veiligheidsdienst in Lugansk dat wordt bezet door pro-Russische militanten.Beeld epa

De pro-Russische militanten die in verschillende steden in Oost-Oekraïne gebouwen bezet houden hebben vandaag aangegeven niet te zullen vertrekken, onlangs het gisteren gesloten akkoord in Genève. Ze verwerpen het akkoord dat Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie gisteren sloten, omdat de huidige Oekraïense regering in hun ogen illegaal is. Volgens het akkoord moeten alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven.

De militanten in Donetsk zeggen het regeringsgebouw aldaar pas te verlaten als de 'illegale' regering in Kiev het parlement en de presidentsgebouwen heeft verlaten, meldt de BBC. Ook zeggen ze geen partij te zijn geweest bij de gesprekken in Genève en door te gaan met hun strijd voor autonomie. Een andere protestleider zei juist dat de pro-Europese betogers op het Maidanplein in Kiev, die met hun protesten eerder dit jaar president Viktor Janoekovitsj wisten te verjagen, eerst hun spullen moeten pakken.

In Slavjansk kwamen leiders van pro-Russische groepen bijeen om vervolgstappen te bespreken. Een lid van de groep die verantwoordelijk is voor de overname van het hoofdkwartier van de politie van de stad zei tegen persbureau Reuters: 'We verlaten het gebouw niet, wat voor een verklaring er ook is gemaakt. Wij weten wat de echte situatie is in het land en we gaan pas weg als onze commandant dat ons opdraagt.'

Onrust
In een tiental steden hebben pro-Russische separatisten de afgelopen weken overheidsgebouwen bezet. Ze eisen meer autonomie voor hun regio's binnen Oekraïne of zelfs aansluiting bij Rusland. Kiev en het Westen betichten Rusland ervan de onrust in Oost-Oekraïne verder op te stoken. Moskou ontkent dit, maar wil wel dat Oekraïne meer macht naar de regio's overhevelt. Volgens Rusland lopen Russischtaligen in Oost-Oekraïne gevaar. Dat is dezelfde rechtvaardiging die werd gehanteerd voor het ingrijpen op de Krim.

Oekraïense veiligheidstroepen openden vandaag het vuur in Serhijivka, in de buurt van Donetsk, in een poging een wegversperring op te heffen, rapporteerde Interfax-Oekraïne. Details over die schermutselingen zijn nog niet bekend.

We verlaten het gebouw niet, wat voor een verklaring er ook is gemaakt
De vlag van de pro-Russische separatisten, die zich de Donetsk Volksrepubliek noemen, hangt boven een regeringsgebouw in de stad Donetsk.Beeld anp

Toertsjinov belooft meer rechte voor Russischtaligen
In een poging de spanningen in het land te sussen deden president Oleksandr Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek vanmiddag beloftes aan de Russischtalige Oekraïners. Hun rechten moeten in de grondwet beter worden beschermd, zo zeiden zij in een gezamenlijke tv-toespraak.

De macht moet gedecentraliseerd worden. Daardoor moeten gemeente- en regionale raden ook sterkere bevoegdheden krijgen om zelf de officiële taal te bepalen. Vooral in het oosten en zuiden van Oekraïne wordt veel Russisch gesproken.

Pro-Russische troepen in Slavjansk.Beeld anp