Direct naar artikelinhoud

Meer massale protesten Venezuela op komst, violist-demonstrant gewond

De oppositie in Venezuela heeft voor komende week opnieuw grote demonstraties aangekondigd. De aankondiging volgt op een gewelddadige zaterdag waarbij verschillende gewonden vielen bij demonstraties in Caracas. Onder hen was een violist die bekend werd door de afgelopen maanden musicerend te demonstreren.

Archieffoto van Wuilly Arteaga die viool speelt bij antiregeringsdemonstraties in Venezuela.Beeld ap

De coalitie Democratische Eenheid had opgeroepen tot een protestmars naar het Hooggerechtshof. De oproerpolitie blokkeerde de doorgang en de confrontatie liep uit de hand. Gemaskerde jongeren gooiden met stenen en molotov-cocktails, overheidstroepen schoten vanaf motoren met traangas. Met onder meer een tweedaagse staking op woensdag en donderdag en massale protestmarsen op maandag en vrijdag wil de oppositie de druk op Maduro de komende week hoog houden.

Violist Wuilly Arteaga raakte zaterdag gewond aan zijn gezicht en werd naar een ziekenhuis gebracht. De 23-jarige muzikant werd beroemd door voor de linies het volkslied en andere populaire deuntjes te spelen. Met dikke lip en gaasjes op het gezicht tegen het bloeden, maar met viool en strijkstok paraat, liet Arteaga al snel vanuit het ziekenhuis weten niet op te geven. 'Morgen ben ik terug op straat.'

In mei kwam Arteaga in het nieuws toen een filmpje rondging waarin hij in tranen vertelde dat de politie zijn viool kapot had gemaakt. Een gulle gever zorgde voor een nieuwe viool, en Arteaga ging de straat weer op. Hij reisde ook af naar de Verenigde Staten om daar deel te nemen aan demonstraties en om met politici te spreken.

Archieffoto van Wuilly Arteaga die viool speelt bij antiregeringsdemonstraties in Venezuela.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Demonstraties tegen Maduro

De Venezolaanse president Nicolás Maduro wil eind juli een nieuwe 'grondwetgevende vergadering' vormen. De oppositie ziet in dit plan een truc om het parlement op te heffen en een dictatuur te vestigen. Daarom worden al maandenlang demonstraties gehouden die vaak uitlopen op geweld.

Ongeveer honderd mensen kwamen tijdens protesten om het leven, van wie vijf afgelopen donderdag. Venezuela kampt met schrijnende tekorten aan eerste levensbehoeften en medicijnen.

Traangas bij demonstraties in Caracas zaterdag.Beeld epa

Meer lezen?

'We hebben al weken geen rijst of bonen gehad'
De revolutie die Venezuela begin deze eeuw nog verlichting gaf, heeft het land te gronde gericht, maar de Venezolanen hebben andere zorgen: honger.

'Dit is een staatsgreep'
Het Venezolaanse hooggerechtshof heeft in maart de genadeslag toegebracht aan de democratie in het Zuid-Amerikaanse land. 'Venezuela is nu echt een dictatuur.'

De demonstranten van Venezuela
Tienduizenden Venezolanen zijn wekenlang de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Dit zijn de gezichten van de demonstranten uit de massademonstraties.

President Venezuela dreigt met geweld na aanval helikopter op ministerie en Hooggerechtshof
De Venezolaanse regering zegt dat een helikopter dinsdag het Hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangevallen. Er werden onder meer granaten op het gerechtshof afgevuurd. President Nicolás Maduro sprak van een terroristische aanslag. Het Hooggerechtshof is een steunpilaar van het omstreden bewind van Maduro.