Direct naar artikelinhoud
tv-tips

Dit mag u vanavond niet missen op tv

Anthony Hopkins in 'The Silence of the Lambs'.Beeld rv

Sluit u uw weekend graag af in uw luie zetel? Dan is er weer heel wat leuks te zien op tv.  Onze redactie maakte alvast een selectie. Het volledige overzicht vindt u hier.

Ronde van Frankrijk

Vandaag worden alweer de laatste kilometers gefietst in de Ronde van Frankrijk van dit jaar. Dat deze 104de editie incidentrijk was, mag een understatement genoemd worden. Nog vooraleer de eerste koersweek voorbij was, was 'La Grande Boucle' al een pak van haar smaakmakers kwijt: oude rot Alejandro Valverde (ging in de openingstijdrit tegen de vlakte), enfant terrible Peter Sagan (werd gediskwalificeerd na een vermeende elleboogstoot) en spurtbom Mark Cavendish (brak zijn schouderblad na de aanvaring waarvoor Sagan gediskwalificeerd werd). 

Later zouden ook nog kleppers als Richie Porte - favoriet voor het geel - Sky-luxeknecht Geraint Thomas, Frans kampioen Arnaud Démare, onze landgenoten Philippe Gilbert en Tim Wellens, en groene trui Marcel Kittel de handdoek moeten gooien. Vooraleer de truien worden uitgereikt aan de uiteindelijke winnaars van elk klassement krijgen de sprinters traditiegetrouw vrij spel, met een razendsnelle finaleaankomst op de Champs-Élysées. Vallen er nog verrassingen uit de bus?

16.35 uur op één

Chris Froome wint vandaag zijn vierde Tour.Beeld Photo News

Zomergasten

Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver, columnist en microbioloog. In haar wekelijkse columns in NRC Handelsblad houdt ze moderne opvattingen en trends tegen het licht. Of het nu gaat over het feit dat steeds meer ouders hun kinderen niet meer vaccineren of de groeiende angst voor e-nummers, Hertzberger trekt met frisse zin ten strijde om feit en fictie van elkaar te scheiden.

'Zomergasten' staat elk jaar garant voor boeiende gesprekken en interessante fragmenten. Dit jaar mag microbiologe Rosanne Hertzberger de spits afbijten. Zij is bij het grote publiek vooral bekend door haar columns, waarin ze waarschuwt voor verontrustende trends (zoals de angst voor E-nummers en vaccinaties). Voor vanavond koos ze enkele fragmenten die tonen hoe de mens de natuur naar zijn hand zet, en dit altijd al heeft gedaan. Janine Abbring neemt de rol van presentator over van Thomas Erdbrink over.

20.15 uur op NPO2

Rosanne HertzbergerBeeld rv

The silence of the lambs

FBI-agente Clarice Starling krijgt de opdracht om de gevaarlijke psychopaat en kannibaal dr. Hannibal Lecter te overhalen om haar te helpen bij de jacht op seriemoordenaar Buffalo Bill. Lecter wil alleen meewerken als hij zo nu en dan de geestestoestand van Clarice mag onderzoeken.

Regisseur Jonathan Demme overleed in april van dit jaar op 73-jarige leeftijd. Doorheen zijn carrière leverde hij films af in verschillende genres, maar geen enkele was zo succesvol als 'The Silence of the Lambs'. Deze huiveringwekkende en veelvuldig geïmiteerde horrorfilm is een bewerking van de gelijknamige cultroman van Thomas Harris en staat op de shortlist van films die de vijf top-Oscars binnenhaalden: beste film, regie, scenario, acteur en actrice (hier voor Anthony Hopkins en Jodie Foster).

20.40 uur op CAZ

Grizzly Man

Grizzlydeskundige Timothy Treadwell leefde dertien jaar lang, tot zijn dood in 1993, ongewapend tussen de beren in het Katmai National Park in Alaska. Hij was ervan overtuigd dat hij de dieren kende en kon vertrouwen, al waarschuwden parkwachters hem er geregeld voor dat hij een gevaar was voor zichzelf, voor de beren en voor andere mensen.

Herzog brengt in 'Grizzly Man' Timothy Treadwell in beeld, de man die dertien jaar lang ongewapend tussen de beren leefde in het Katmai National Park in Alaska. De beelden die door Herzog gebruikt werden zijn afkomstig uit het videodagboek van Treadwell en laten zien hoe hij erin slaagde om het vertrouwen van de beren te winnen.

23.25 uur op NPO2

Marléne Dietrich, le crépuscule d'un ange

Op 6 mei 1992 overleed Marlene Dietrich. Deze documentaire biedt we een nieuwe kijk op deze mythische figuur uit de 20ste eeuw. Tot voor haar dood hield Dietrich zich 15 jaar lang weg van alles en iedereen, binnen de vier muren van haar appartement in de Avenue Montaigne in Parijs. Deze documentaire gaat dieper in op haar verlangens, haar verliezen, haar grootsheid en haar gebreken.

'Vijf minuten met haar, dat was als twee maanden met iemand anders, omdat in die vijf minuten echt alles kon gebeuren'. Die zin, die werd uitgesproken door een van haar naasten, vat Marlène Dietrichs immense charisma samen. De Duitse actrice brak in 1930, op 29-jarige leeftijd, internationaal door met haar rol in 'Der blaue Engel'. En hoewel Hitler haar vroeg om terug te keren naar Duitsland, koos Dietrich tijdens de oorlog voor een Hollywoodcarrière. Ze groeide uit tot glamouricoon en had na haar filmloopbaan nog een succesvolle tijd als zangeres, totdat ze na een beenbreuk in 1975 uit de openbaarheid verdween. 

In de documentaire 'Marlène Dietrich, le crépuscule d'un ange' reconstrueert Dominique Leeb de laatste dagen van Dietrich aan de hand van herinneringen van haar dochter, kleinzoon en huisvriend.

23.30 uur op Canvas

Marlène DietrichBeeld © Cinema Publishers/The Hollywoo