Pas meer loon voor ambtenaren in 2017

De weddes van het overheidspersoneel en de sociale uitkeringen zullen pas ten vroegste in 2017 stijgen. Dat zegt nu ook het Planbureau, dat in zijn nieuwste prognoses de indexsprong heeft ingecalculeerd.
Archieffoto

De spilindex werd voor het laatst overschreden in november 2012. Bij overschrijding stijgen een maand later de sociale uitkeringen en twee maand later de weddes, met telkens twee procent. Door de extreem lage inflatie bleef een nieuwe overschrijding uit. Het Planbureau ging vorige maand uit van een overschrijding in januari 2016. Rekening houdend met de indexsprong zouden de weddes en uitkeringen dan evenwel niet verhoogd worden.

In de nieuwe prognose gebruikt het Planbureau een nieuwe methodiek die al rekening houdt met die indexsprong. Met als gevolg dat de instelling nu stelt dat de overschrijding niet zal plaatsvinden in 2015 of 2016. Wellicht zal die overschrijding dan "in de loop van 2017" gebeuren, luidt het. Dan kunnen ook de overheidsweddes en uitkeringen stijgen.

Ook in de privƩsector is natuurlijk de indexsprong gepland.

Uit de nieuwe prognoses blijkt nog dat de inflatievooruitzichten licht worden opgetrokken. De gemiddelde inflatie zou dit jaar uitkomen op 0,3 procent en volgend jaar op 1,3 procent. Vorige maand ging het Planbureau nog uit van respectievelijk 0,2 procent en 1,2 procent.

Meest gelezen