Groen naar Grondwettelijk Hof: ‘Gehandicapten hebben recht op zorg op maat’

© BELGA

Na de vzw Iedereen Bezorgd en de vereniging GRIP stapt nu ook oppositiepartij Groen naar het Grondwettelijk Hof tegen het decreet persoonsvolgende financiering van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen. De oppositiepartij vind 300 euro basisondersteuning voor mensen met een handicap een ‘dure schijnoplossing’.

‘Groen is akkoord met de verenigingen van mensen met een handicap die het decreet-Vandeurzen aanvechten en wil net als de burgerrechtenorganisatie GRIP aansluiten bij de klacht van Vzw Iedereen beZORGd bij het Grondwettelijk Hof’, zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt.

‘Mensen met een handicap hebben evenveel recht op een gewoon leven als iedereen anders. Dat betekent dat de ene persoon veel ondersteuning nodig heeft, en een andere weinig. De manier waarop minister Vandeurzen mensen met een handicap wil ondersteunen, is echter een dure schijnoplossing. De basisondersteuning zou voor iedereen hetzelfde zijn, namelijk 300 euro per maand. Voor veel mensen is dit bedrag onvoldoende om de drempels weg te werken’, zegt Van den Brandt.

‘De regering-Bourgeois moet garanderen dat wie meer ondersteuning nodig heeft, die ook kan krijgen. Nu moet een commissie oordelen wie het allermeeste nood heeft, omdat er niet voldoende is om iedereen zorg op maat te geven. Dat is in strijd met het VN-verdrag en de rechten van personen met een handicap.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen