Greipel wint prestigieuze sprint op Champs-Elysées, Froome wint zijn derde Tour de France

© Photo News

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

André Greipel heeft de slotetappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser van Lotto-Soudal was de snelste in de prestigieuze massasprint op de Champs-Elysées en pakt zo in laatste instantie toch zijn ritzege mee. Peter Sagan werd tweede, Alexander Kristoff was derde. Chris Froome haalde zonder ongelukken de finish in Parijs en stak zo zijn derde eindzege op zak. In alle vier de klassementen veranderde er niets: Peter Sagan wint zo het puntenklassement, Rafal Majka het bergklassement en Adam Yates is de beste jongere.

vml

De slotrit van de Tour de France werd op gang geschoten in Chantilly en eindigde 113 kilometer later in Parijs op de Champs-Elysées. Traditiegetrouw begon de etappe in een erg losse sfeer. De vier truien werden gevierd: de gele van Chris Froome, de groene van Peter Sagan, de witte van Adam Yates en de bolletjestrui van Rafal Majka. Froome vierde met zijn ploegmaats zelfs zijn derde eindzege in de Tour met een Belgisch biertje op de fiets.

© BELGA

Naarmate Parijs naderde, ging het tempo toch wat omhoog en keerde de ernst terug in het peloton. Hoewel iedereen wel besefte dat de etappe op een massasprint zou uitdraaien, trokken acht renners tegen beter weten in erop uit. Rui Costa, Feillu en Teklehaimanot waren voorin de belangrijkste namen.

Pech Etixx-Quick Step en aanval Van Avermaet

Etixx-Quick Step beleefde geen blijde intrede in Parijs: eerst stapte locomotief Tony Martin verrassend uit koers en vervolgens kende Marcel Kittel materiaalpech en liep de Duitser door een slechte fietswissel zelfs anderhalve minuut achterstand op. De Duitse sprinter werd met de hulp van de ploegwagen wel teruggebracht maar moest zo wel al vroeg kostbare energie verspillen.

De kilometerteller ging niet meer onder de 60 km/u en de vluchters geraakten nooit helemaal weg uit de greep van het peloton. Op 12 kilometer van de finish trok Greg Van Avermaet (nog maar eens) in de aanval samen met Lutsenko. Het leverde alweer mooie publiciteit op maar tegen het aanstormende peloton viel weinig te beginnen. Op zeven kilometer van de streep werd de laatste vluchter gegrepen en daarna namen de sprintersploegen de koers volledig in handen. Zo kregen we dan toch de verwachte massasprint.

Aangekondigde massasprint

Lotto-Soudal zette zich op twee kilometer resoluut op kop maar dat was te vroeg en zo werd het een strijd van man tegen man. André Greipel maakte het echter ook alleen knap af, al kwam Peter Sagan nog ferm opzetten.

Greipel redt zo pas op de slotdag zijn Tour want het was “slechts” de eerste ritzege van “de gorilla”. Vorig jaar ging de zege op de Champs-Elysées ook al naar de Duitser, zijn vierde toen in de Tour.

Chris Froome bolde eveneens al juichend over de streep en meteen vierde hij voor de fotografen zijn derde Tourzege met zijn vrouw en zoontje. Eerder stond hij in 2013 en 2015 al in het geel op het hoogste schavot in Parijs.

Afwezige Cavendish is recordhouder in Parijs

Voor de 42e keer eindigde de slotetappe op de Champs-Elysées in Parijs. 33 keer eindigde de rit op een massasprint, vijf keer hield een ontsnapping stand tot het eind, drie keer was er een verrassing met een late uitval (Gerben Karstens in 1976, Pol Verschuere in 1980 en Alexander Vinokourov in 2005). Eén keer, in 1989, eindigde de Tour met een tijdrit, gewonnen door Greg Lemond.

Mark Cavendish (de snelste sprinter in deze Tour) was er niet meer bij nadat hij uit La Grande Boucle stapte met het oog op de Olympische Spelen in Rio maar is wel recordhouder in Parijs met vier overwinningen: in 2009, 2010, 2011 en 2012. André Grepiel telt nu twee zeges (2015 en 2016), net als Bernard Hinault (1979 en 1982), Djamolidine Abdoujaparov (1993 en 1995), Robbie McEwen (1999 en 2002) en Marcel Kittel (2013 en 2014).

Uitslag:

1. André Greipel (Dui/LTS) de 113.0km in 2u43:08 (gem. 41.561096km/u)

2. Peter Sagan (Slk/TNK) op 0:00

3. Alexander Kristoff (Noo/KAT)

4. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD)

5. Michael Matthews (Aus/OBE)

6. Jasper Stuyven (Bel/TFS)

7. Ramunas Navardauskas (Lit/CDT)

8. Christophe Laporte (Fra/COF)

9. Sam Bennett (Ier/BOA)

10. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/DDD)

Eindstand:

1. Chris Froome (Sky)

2. Romain Bardet (AG2R)

3. Nairo Quintana (Movistar)

4. Adam Yates (Orica)

5. Richie Porte (BMC)

6. Alejandro Valverde (Movistar)

7. Joaquim Rodriguez (Katusha)

8. Louis Meintjes (Dimension Data)

9. Daniel Martin (Etixx-Quick Step)

10. Roman Kreuziger (Tinkoff)

Tony Martin stapt uit de Tour bij eerste doortocht in Parijs: "Ik had te veel pijn"

© Photo News

Tony Martin heeft op de slotdag de Tour de France verrassend verlaten. Bij de eerste doortocht in Parijs stapte de Duitser van Etixx-Quick Step in de ploegbus. Hij sukkelt met een knieblessure en wil nog presteren op de Olympische Spelen in Rio.

Bij het gezapige begin van de wedstrijd kon Martin het peloton nog volgen, maar op de Champs-Elysées ging het tempo de hoogte in en toen moest de Duitser lossen. Op 45 kilometer van het einde was zijn Tour meteen afgelopen. Volgens Etixx-Quick Step ligt kniepijn aan de basis van de opgave. Over twee weken neemt Martin in principe deel aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

"Ik haalde Parijs wel maar geraakte niet aan de streep", reageerde de Duitser. "Mijn knie deed te veel pijn, bij elke pedaalslag werd het erger. Dat is natuurlijk zeer spijtig."

Toen even later ook Marcel Kittel te voet stond met pech en daar veel tijd verloor, had Patrick Lefevere het al door:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opvallend: Froome tweet tijdens slotrit

© Twitter

Een opvallend bericht dook op Twitter op tijdens de slotrit in de Tour naar Parijs. Chris Froome, eindwinnaar van de Tour, plaatste een tweet tijdens de rit.

Froome maakte tijdens de slotrit tijd om een foto te maken en die op zijn profiel op Twitter te plaatsen. Op de foto wordt een gelukkige Froome geflankeerd door zijn ploegmaat Luke Rowe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Groot-Brittannië steekt de Verenigde Staten voorbij qua eindoverwinningen Tour

© pn

Groot-Brittannië heeft zondag na afloop van de 103e editie van de Tour de Verenigde Staten voorbijgestoken op basis van het aantal eindoverwinningen in de Ronde van Frankrijk. Het derde eindsucces voor Chris Froome betekent voor het Britse wielrennen de vierde eindzege sinds 2012.

De Amerikanen moeten zich tevreden stellen met de drie eindoverwinningen van Greg LeMond, nadat Lance Armstrong zijn zeven eindzeges (van 1999 tot 2005) zag afgenomen worden door dopinggebruik.

De laureaten van de grootste wielerwedstrijd ter wereld komen uit dertien verschillende landen, sinds de eerste Tour in 1903.

De winnende landen in 103 edities (7 overwinningen niet toegewezen):

36: Frankrijk

18: België

12: Spanje

10: Italië

5: Luxemburg

4: Groot-Brittannië

3: Verenigde Staten

2: Nederland, Zwitserland

1: Duitsland, Australië, Denemarken, Ierland