Deze 15 schreven het verhaal van de Tour de France: wie is jouw favoriet?

© rr

Helaas, de Tour de France zit erop. Wij gingen op zoek naar de 15 renners die ons de voorbije drie weken het meest konden bekoren. Wie is jouw favoriet?

vml

1. Greg Van Avermaet: De Belg van BMC mocht juichen in Le Lioran en pronkte drie dagen in de gele trui. Ook toonde hij zich nog verscheidene andere keren in een ontsnapping en verraste bergop.

© jdl

2. Mark Cavendish: Kwam als outsider voor de sprint naar Frankrijk maar boekte vier ritzeges alvorens hij uit koers stapte op de tweede rustdag om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Haalde zijn revanche nadat hij bij Etixx-Quick Step mocht vertrekken.

© Photo News

3. Peter Sagan: Drievoudig ritwinnaar en voor het vijfde jaar op rij winnaar van de groene trui. De regerende wereldkampioen kan mooie resultaten voorleggen maar blonk in de koers ook uit, denk maar aan de waaieretappe en zijn rol als knecht voor Tinkoff-ploegmaats Majka en Kreuziger.

© BELGA

4. Thomas De Gendt: Onvermoeibaar toonde De Gendt zich in deze Tour met een ritoverwinning op de Mont Ventoux, zes dagen in de bollentrui en een tweede plaats in het klassement van die bergtrui als resultaat. Met een 40e plaats is hij beste Belg in de eindstand. Voorts werd hij ook tweede na winnaar Sagan voor de Prijs van de Strijdlust.

© BELGA

5. Julian Alaphilippe: Zorgde willens nilles voor dé foto van de Tour toen hij in de tijdrit van de weg werd geblazen. Maar de jonge Fransman van Etixx-Quick Step toonde zich ook dikwijls in de aanval, ondermeer met Tony Martin.

© twitter

6. Tony Martin: De Duitser van Etixx-Quick Step kon zich niet tonen in de tijdritten, maar zorgde voor een straffe stoot toen hij als locomotief 175 kilometer in de aanval reed met enkel Alaphilippe in zijn wiel.

© Photo News

7. Chris Froome: Startte als topfavoriet en maakte het ook af. De Britse Keniaan wint al voor de derde keer de Tour de France maar maakte deze keer het verschil in de tijdritten maar zowaar ook in een afdaling en in een waaieretappe. Toch zal iedereen van deze Tour vooral zijn loopje op de Mont Ventoux herinneren.

© Photo News

8. Wout Poels: De Nederlander leverde fantastisch werk af in dienst van de Tourwinnaar Chris Froome. De modelknecht van Team Sky was bergop misschien wel sterker dan zijn kopman maar toonde zich loyaal en haalde iederéén terug.

© BELGA

9. Jarlinson Pantano: Dé revelatie van deze Tour. De Colombiaan van IAM won een etappe, toonde zich als één van de betere dalers en durfde aan te vallen en dat in tegenstelling tot zijn landgenoot Quintana.

© REUTERS

10. Bauke Mollema: stoomde door een sterke prestatie op de Ventoux en in de tijdrit de een tweede plek in het klassement. Leek op weg naar een podiumplek maar kraakte in het slot. Ging wel eervol en strijdend ten onder.

© Photo News

11. Adam Yates: Tot vrijdag deed de jonge Brit (23) van Orica mee voor het podium maar hij kraakte in de voorlaatste Alpenrit. Eindigde uiteindelijk op een knappe vierde plaats en met de witte trui als beloning.

© Photo News

12. Romain Bardet: redde de eer van de Fransen door als enige Fransman een etappe op zijn naam te schrijven. Door zijn etappezege op Saint Gervais Mont Blanc en zijn consistente Tour beëindigt hij de Tour ook op een straffe tweede plek.

© BELGA

13. Tom Dumoulin: heer en meester in de enige lange tijdrit in deze Tour. Schreef ook zware Pyreneeënetappe naar Andorra Arcalis op zijn naam. Moest enkel Froome laten voorgaan in klimtijdrit. Kwam helaas in de 19de etappe ten val en is daardoor onzeker voor de Olympische tijdrit, zijn grote doel.

© AFP

14. Sondre Holst Enger: de jongste deelnemer in deze Tour (22) reed zijn eerste grote ronde meteen uit. Handhaafde zich in de spurt met een puike derde plek in Bern. Daarbuiten sprintte de jonge Noor nog driemaal naar een top-10 plek, helaas won hij nooit en kon hij dus zijn overwinningsdansje niet ten berde brengen. Lijkt met deze prestaties verzekerd van een nieuwe ploeg nu IAM Cycling ermee ophoudt.

© EPA

15. Sam Bennett: De Ierse spurter van Bora-Argon 18 kwam in de eerste etappe naar Utah Beach zwaar ten val. Bennett liep daarbij zware verwondingen op maar zette als bij wonder door. Eindigde op een 12de plek in de 14de etappe na steeds in de achterhoede van het Tourpeloton. Toch zette hij door en finisht hij de Tour als laatste in het klassement, op meer dan 5 uur achterstand van Chris Froome.

© Photo News

Wie is jouw favoriet? Breng hier jouw stem uit!

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen