Congolese parlement hekelt bemoeizucht Belgische Kamer

De Congolese Assemblée Nationale heeft de bemoeizucht van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers gehekeld. Het bureau van het Congolese parlement wijst op het universele principe van de niet-inmenging, zoals dat is bepaald door de Verenigde Naties.

De Kamer in ons land drong er woensdag op aan dat de presidentsverkiezingen in Congo zoals voorzien dit jaar plaatsvinden, met name op 19 september, drie maanden voor het einde van het tweede mandaat van president Joseph Kabila.

Als de Grondwet en het verkiezingsproces in Congo met de voeten worden getreden, moet de Belgische regering volgens de Kamer de bilaterale steun aan de Congolese regering herbekijken. Er wordt ook gepleit voor specifieke acties in geval van bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen of gewelddadige repressie.

"Elk land heeft het recht om vrij zijn eigen politiek, sociaal, economisch en cultureel systeem te kiezen. Elk land heeft ook de plicht om de eigenheid van de andere staten te respecteren", aldus het Congolese bureau. Parlementsvoorzitter Aubin Minaku Ndjalandjoko zegt dat het bureau van de Assemblée "het recht behoudt van het principe van de wederkerigheid".

Politieke onrust in Congo groeit

De onzekerheid rond een mogelijk uitstel van de presidentsverkiezingen in Congo leidt tot toenemende onrust in het land zelf en tot ergernis en ongerustheid op de internationale politieke scène. De oppositie beschuldigt president Joseph Kabila ervan te talmen met de organisatie van de verkiezingen en heeft het over politieke manoeuvres om langer aan de macht te blijven, terwijl het regime in Kinshasa zelf beweert dat het logistiek niet mogelijk is om dit jaar nog een stembusgang te organiseren.

Het regime heeft geprobeerd de grondwet te laten aanpassen, zodat Kabila een onbeperkt aantal ambtstermijnen aan de macht kan blijven als hij wordt herkozen, maar dat voorstel is afgeketst door het Grondwettelijk Hof. In elk geval doet Kinshasa er alles aan om potentieel sterke tegenkandidaten van Kabila de wind uit de zeilen te nemen. Zo is Moïse Katumbi, de populaire ex-gouverneur van Katanga, in verdenking gesteld omdat hij huurlingen zou hebben gerecruteerd om een staatsgreep te plegen.

Ook activisten ondervinden dat het regime zenuwachtig is: elke vorm van protest wordt hardhandig de kop ingedrukt en opposanten verdwijnen in de cel, terwijl het niet echt duidelijk is wat hen precies wordt aangewreven. In de coulissen zijn er ook allerlei vormen van buitenlandse inmenging, waarbij de vrijwaring van eigen belangen een belangrijke rol speelt.

AFP PHOTO/FEDERICO SCOPPA

Meest gelezen