Verzekeraar verstevigt buffers

Nieuws
Aegon grijpt stevig in om zijn buffers in Nederland te versterken. Zo wordt door het verzekeringsconcern 1 miljard euro aan kapitaal overgeheveld van de groep naar Aegon Nederland. Dat werd donderdag gemeld bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers.
anp
vrijdag 11 augustus 2017 om 03:00

Den Haag

Er waren recent veel zorgen over de financiële gezondheid van Aegons activiteiten in Nederland. ‘Met deze maatregelen willen we een einde maken aan alle vragen’, zegt topman Alex Wynaendts. Waar in Nederland extra geld nodig is, heeft de overkoepelende houdstermaatschappij juist veel extra geld binnengekregen via de verkoop van activiteiten.

Wynaendts benadrukt dat Nederlandse consumenten altijd al met een gerust hart zaken konden doen met Aegon. ‘Maar het is heel belangrijk dat activiteiten in elk land sterk gekapitaliseerd zijn, en dat er een holding is die waar nodig kan bijspringen.’

Door de ingreep en verbeteringen van het risicoprofiel wordt de belangrijke kapitaalratio van Aegon Nederland naar verwachting opgekrikt van 144 procent naar circa 175 procent. Het is de bedoeling dat Aegon Nederland straks ook weer dividend gaat betalen aan de groep, beginnend met 100 miljoen euro over 2017 in de eerste helft van 2018. De solvabiliteitsratio voor de hele groep bedraagt nu 185 procent.

Het concern is verder van plan om in het derde kwartaal voor 500 miljoen euro aan obligaties uit te geven. ‘Dit alles geeft ons het vertrouwen dat we 2,1 miljard euro kunnen uitkeren aan onze aandeelhouders over de periode 2016 tot 2018’, aldus Wynaendts die ook benadrukt dat het nu ‘heel duidelijk’ is dat Aegon geen aandelenemissie gaat doen.

Aegon wist afgelopen kwartaal te profiteren van verbeterde marges, een positieve ontwikkeling van de financiële markten en effecten van doorgevoerde kostenbesparingen. Het onderliggend resultaat kwam 23 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 535 miljoen euro. Wynaendts is positief gestemd over de toekomst. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.