Dit jaar geen editie van Euroferia

Euroferia annuleert de editie 2014 omdat Dilbeek geen toestemming geeft om het evenement in Brussels Kart Expo te organiseren. Het druk bijgewoonde Spaanse folkloristische feest dat sinds 1993 jaarlijks in Brussel plaatsvond, kreeg dit jaar geen vergunning van de stad Brussel.

Euroferia betreurt in een mededeling de beslissing van Dilbeek en wijst erop dat Brussels Kart Expo een goede site was voor het evenement. "Het is een privésite en wij hadden nooit gedacht dat de gemeente Dilbeek zo'n sterk veto tegen het evenement zou uitspreken. We zouden natuurlijk graag terugkeren naar Brussel, maar het lijkt erop dat we ook daar geen luisterend oor meer hebben, integendeel", aldus erevoorzitter Frederico Gallo de Haro namens het organiserend comité.

"Onze weigering heeft niets te zien met het feit dat de Spaanse gemeenschap dit organiseert zoals we her en der lezen, maar alles met de capaciteit en veiligheidsaspecten. Deze site kan maximum 5.000 mensen aan, maar in de eerste aanvraag was sprake van 150.000 aanwezigen en in de tweede van 15.000. De brandweer gaf onder meer om die reden een negatief advies. Wij zouden natuurlijk geen enkele garantie gehad hebben dat er net als de vorige jaren geen 150.000 mensen zouden opdagen", aldus de Dilbeekse burgemeester Willy Segers (N-VA).

Segers wijst daarnaast op de veiligheidsaspecten. "Bij de vorige edities waren er 100 tot 120 Brusselse agenten aanwezig. Die veiligheidsgaranties konden wij met ons korps, dat 91 agenten telt, niet bieden".

Dilbeek vreesde bovendien voor overlast in de omgeving. "Nemen we bijvoorbeeld het mobiliteitsaspect. Het is een site die niet bereikbaar is met het openbaar vervoer. Als al die aanwezigen met de auto komen zouden we met een gigantisch parkeerprobleem opgescheept zitten".

Meest gelezen