Direct naar artikelinhoud
Festivalcolumn

De file naar het festival: zo maak je er het beste van

Stijn Van De Voorde presenteert bij Studio Brussel en is columnist bij deze krant.
Beeld Thomas Legrève

De verkeersdrukte op weg naar de weide van Werchter is een van de meest dankbare gebeurtenissen op de tijdlijn van elk festivalbezoek. In de file zijn we allemaal gelijk. Daar is een fancy backstagepas niet van tel. Als de auto voor jou stopt, duw je zelf ook beter op het rempedaal. Dat systeem voorkomt ongevallen die de chaos nog groter maken. 

Festivalfiles zijn er voor iedereen: bezoekers, tourbussen met artiesten, vrijwilligers, politie, … Iedereen staat verplicht stil bij het festival dat dadelijk begint. Voor een ogenblik van onthaasting betaal je in de yogaschool al snel 10 euro per sessie, maar dit moment krijgen we zomaar gratis aangeboden. Als downward facing dogs sluipen we rustig ademend naar onze plaats van bestemming.

Inpilsen

Wie alleen in de auto zit, kiest best voor totale stilte. Er is nog nooit iemand gestorven van een uurtje zelfreflectie. Wie carpoolt met bevriende festivalgangers die preventief inpilsen ‘omdat ze dan hun tent vlotter in elkaar krijgen’, heeft minder tijd voor bezinning. Dat wil echter niet zeggen dat de tocht niet inhoudelijk waardevol kan zijn. Gebruik de tijd bijvoorbeeld om bestaande irritaties in de groep uit te klaren. Laat het maar eens knetteren in de auto, achteraf start iedereen met een propere lei. De vriendschapsband is versterkt, het vertrouwen is hersteld. We kunnen allen weer op elkaar rekenen.

Als het gesprek stilvalt, drop je zomaar uit het niets een opvallende gedachte. Hoe reageert het reisgezelschap? Daag ze intellectueel uit, onderzoek welk vlees er in jouw kuip zit. Een uitspraak als ‘Lintbebouwing heeft toch zijn charmes…’ of ‘Een terroristische aanslag op een Belgisch festival is uitgesloten omdat onze politiemannen iedereen te slim af zijn' zorgt gegarandeerd voor een intellectueel steekspel. Zet de geesten nog even op scherp, er is later nog tijd genoeg om hersendood mee te brullen met rare liedjesteksten. 

Zet de geesten nog even op scherp, er is later nog tijd genoeg om hersendood mee te brullen met rare liedjesteksten

Of hou het muzikaal. Wie heeft er geen mening over de bands die even later het podium bestijgen? Wat stelt Beth Ditto voor zonder Gossip? The Chainsmokers zijn controversieel en populair, op dat gebied verschillen ze niets van Sex Pistols veertig jaar geleden… 

Onderzoek of er iemand aan de slag kan met een vage stelling: ‘Er zit tegenwoordig een beat in elk Arcade Fire-nummer en die kleurrijke kledij heb ik al eens ergens anders gezien. Ik noem hen de Coldplay van den Aldi. Niet negatief bedoeld, want ik ga vaak naar Aldi voor basisproducten als toiletpapier en nootjes. Voor fruit en cola prefereer ik andere supermarkten.’ Wie in staat is om hier helder op te reageren, hou je beter dicht in de buurt voor de rest van het festival. Scheid het kaf op tijd van het koren.

Een festivalbezoeker kan onmogelijk ‘kostbare tijd’ verliezen in de traditionele festivalfile.

Er valt enkel iets te winnen want elke seconde die we stilstaan, zet onze geest een enorme stap vooruit.

Fraternité, égalité, namasté.

Beth Ditto, Klub C, donderdag 18.35 tot 19.35 - The Chainsmokers, The Barn, donderdag 21.45 tot 23 uur - Arcade Fire, Main stage donderdag 20.50 tot 22.20