Frank Deboosere voorspelt “heel warme periode”, maar heeft ook een belangrijke waarschuwing

© Simon Mouton

“We gaan een erg warme periode tegemoet”, laat Frank Deboosere weten aan onze redactie. Het is bijzonder warm voor deze tijd van het jaar en de weerman raadt ons dan ook aan om er met volle teugen van de genieten. Al voegt hij er meteen ook een waarschuwing aan toe.

ehu

LEES OOK. Niet kunnen slapen door de hitte? Zo lukt het vannacht wel!

Met temperaturen die vanaf donderdag boven de 25 graden uitstijgen en pieken tot 31 graden op zondag, ziet het ernaar uit dat we een zalig hemelvaartweekend tegemoet gaan. Om van een hittegolf te spreken, is het helaas nog iets te vroeg. “Daarvoor moet aan twee voorwaarden voldaan zijn”, legt Deboosere uit. “Het moet vijf opeenvolgende dagen meer dan 25 graden warm zijn. Die kans zit er dik in. Maar daarnaast moet het kwik ook drie opeenvolgende dagen boven de 30 graden klimmen.”

Water

© VRT

Dat laatste kan Deboosere niet met zekerheid zeggen. “Of het nu 29,8 graden is of 30, en of we nu mathematisch kunnen spreken van een hittegolf of net niet: dat maakt niet zo veel uit. Veel verschil gaan we niet voelen. Maar dat het heel warm wordt, dat staat als een paal boven water.”

LEES OOK. Tips om de hitte door te komen

Water dat er trouwens niet genoeg kan zijn, voegt hij er in een waarschuwing aan toe. “Voldoende insmeren is de boodschap, en vooral: voldoende water drinken. Zeker de iets ouderen onder ons: bij zulke temperaturen kan water echt levens redden.”

Om zijn boodschap kracht bij te zetten en alvast het goede voorbeeld te geven, zal de weerman vanavond zijn weerbericht afsluiten met een glas water. Schol!

Pollen

Weervrouw Jill Peeters waarschuwt vandaag dan weer voor een ander fenomeen dat vaak samengaat met warme, droge periodes. “De eerste ‘graspollenpiek’ is in de maak. Voor de meeste mensen met hooikoorts begint dan pas de echte last”, aldus Peeters. Ze voegt er ook nog een veelzeggend grafiekje aan toe.

LEES OOK. Met deze handige tips wapen je je het best tegen de symptomen van hooikoorts

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Hoe help ik mijn hond bij warm weer?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen