Waarom cannabis je hongergevoel aanwakkert

© Shutterstock

Dat je van cannabis reuzehonger krijgt is geen nieuws, maar nu hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt hoe dat komt. Zij delen hun bevindingen in het wetenschappelijk blad Nature.

vwh

Een team wetenschappers aan de universiteit van Yale heeft ontdekt waarom cannabis ons hongerig maakt. Cannabinoïden, bestanddelen van marihuana, verstoren het hersencircuit dat betrokken is bij het hongergevoel. Concreet: wie cannabis gebruikt zal willen eten, ook als hij of zij op dat moment eigenlijk al verzadigd is.

De vorsers baseren hun conclusie op een experiment met muizen. De beestjes die high waren, kregen sneller honger dan de muizen die niet in contact kwamen met cannabis. Dat komt omdat de neuronen die het hongergevoel onderdrukken plots het signaal krijgen dat ze honger moeten opwekken.

‘Dit fenomeen is vergelijkbaar met autorijden’, zegt hoofdonderzoeker Tamas Horvath. ‘Het is alsof je het rempedaal induwt en tegelijk gas geeft. Ons hongercentrum wordt beetgenomen door de drug.’

De nieuwe bevindingen moeten nog verder onderzocht worden. Het is niet de eerste keer dat een studie het verband aantoont tussen cannabisgebruik en een groter hongergevoel. Een onderzoek uit februari 2014 bewees al dat THC, een ander bestanddeel van marihuana, de geurreceptoren activeert en een groter hongergevoel veroorzaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer