© AFP

Zanger Udo Jürgens overleden

Zanger en liedjesschrijver Udo Jürgens is op 80-jarige leeftijd overleden aan een hartfalen. Jürgens stortte zondag in tijdens een wandeling in Gottlieben in het Zwitserse kanton Thurgau. De oud-winnaar van het Eurovisiesongfestival werd overgebracht naar het ziekenhuis van Münsterlingen, waar hij ondanks reanimatiepogingen is gestorven aan een hartfalen.

Jürgens werd in 1934 geboren in Oostenrijk. Hij verscheen voor het eerst op de voorgrond als liedjesschrijver toen hij in 1950 een wedstrijd op de Oostenrijkse zender ORF won met het liedje “Je t’aime”. In de jaren zestig nam de zanger, die in 2007 ook de Zwitserse nationaliteit zou verwerven, verscheidene keren deel aan het Eurovisiesongfestival. Hij won het concours in 1966 met “Merci chérie”. Hij was decennialang de laatste Oostenrijkse winnaar, tot Conchita Wurst dit jaar zegevierde.

Jürgens groeide uit tot een internationale ster die vooral in de Duitstalige landen decennialang veel succes boekte. Volgens experts blies hij nieuw leven in het traditionele schlagergenre.

De zanger verkocht doorheen zijn carrière meer dan 100 miljoen albums, scoorde hits met liedjes als “Griechischer wein”, “Aber bitte mit Sahne” en “Einmal wenn du gehst” en schreef onder meer “Reach for the Stars” voor Shirley Bassey. Ook op 80-jarige leeftijd verscheen hij nog vaak op het podium.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER