© HBVL

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null

'Persoonlijke documenten probleemkinderen alleen te zien na inbraak'

"De dossiers van de kinderen van het voormalige opvangcentrum Den Heuvel in Leopoldsburg lagen niet 'te grabbel'. Er is wel degelijk ingebroken in het gebouw en de documenten zijn onrechtmatig ingekeken." Dat zegt Sarina Simenon, woordvoerster van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), in een reactie op het artikel over de achtergelaten brieven en dossiers van de jongeren in onze krant.

Belga/RD

Lees ook:Persoonlijke dossiers van probleemkinderen te grabbelJeugdrechtbank over Den Heuvel: 'Het gaat om kwetsbare minderjarigen'


Terwijl de jeugdrechtbanken hun dossiers met veel omzichtigheid behandelen, ligt de privacy van kinderen uit het voormalige internaat en opvangcentrum Den Heuvel in Leopoldsburg gewoon te grabbel. Bij de verhuizing naar Lommel in 2013 werd een papieren archief met hun dossiers achteloos achtergelaten. Vandalen hebben de documenten, daterend uit 2012, intussen al rondgestrooid in het verloederde pand.

Burgemeester Wouter Beke (CD&V) wil dat de eigenaar, het GO!, het gebouw zo snel mogelijk ontoegankelijk maakt. Na de verhuizing van Den Heuvel ligt de toekomst van het gebouw bij het GO! in Brussel. “Op dit moment bekijken we wat we met die gebouwen gaan doen. Herstellen of afbreken, dat is nog niet beslist”, zegt GO!- woordvoerster Sarina Simenon.

Vertrouwelijke informatie

Over het feit dat er in de gebouwen ook tientallen dossiers van kwetsbare jongeren rondslingeren, waren ze in Brussel nog niet op de hoogte. "We willen het niet goedpraten dat die daar nog liggen. De privacy van deze probleemkinderen is voor ons heel belangrijk en we doen er alles aan om die zo goed mogelijk te bewaken. Het gaat om erg oude werkdocumenten met vertrouwelijke informatie. De dossiers die vandaag belangrijk zijn, zijn meegenomen met de verhuizing naar Lommel en recente dossiers zijn gearchiveerd. Maar de dossiers in kwestie zijn oudere, waarvan nog beslist moest worden of ze gearchiveerd dan wel professioneel vernietigd moesten worden."

Maar Simenon plaatst er een kanttekening bij. “Je kan niet zeggen dat de documenten in het gebouw openbaar zijn voor iedereen. Ze slingeren niet rond op straat. Wie de dossiers wil inkijken, moet al inbreken in het leegstaande pand. Als iemand in een van onze andere scholen inbreekt, kan hij in principe ook in de persoonlijke dossiers van leerlingen neuzen”, aldus Simenon.

Wat er precies in de documenten staat, leest u vandaag in Het Belang van Limburg.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer