Ontwerpakkoord over herstructurering bij isolatiefabrikant Cogebi in Lot

Bij isolatiefabrikant Cogebi uit Lot (Beersel) hebben directie en vakbonden een ontwerpakkoord bereikt over de herstructurering waarbij in de loop van dit jaar gefaseerd 41 van de circa 80 werknemers worden ontslagen. De vakbonden zullen het tijdens een personeelsvergadering op maandag 10 augustus verdedigen. Ook de lokale directie zal dat doen ten aanzien van de "board of directors" van het Russische moederbedrijf Elinar.

Twee weken geleden legden de werknemers nog een tweetal dagen het werk neer uit protest tegen de directievoorstellen voor een sociaal plan, maar in het akkoord dat dinsdagavond bereikt werd, deed de directie een aantal toezeggingen.

Zo krijgen de ontslagen werknemers volgens vakbondsman Jan Baetens (ACV) bovenop de ontslagpremie nog een schadevergoeding uitgekeerd, omdat de directie de lopende werkzekerheidsgarantie niet nakomt. De directie voorziet voor de betrokkenen ook een opleidingsbudget en een vervoerspremie voor het volgen van de opleidingen. Ook de SWT-regeling (het vroegere brugpensioen) vanaf 55 wordt verbeterd.

"Wat onze eis met betrekking tot werkzekerheid voor de overblijvers betreft, belooft de directie van Cogebi Lot een hoogtechnologisch bedrijf te maken rond het isolatiemateriaal mica, dat producten op de markt brengt met een hoge economische meerwaarde. Volgens de directie heeft het bedrijf op die manier zelfs opnieuw een groeipotentieel voor de verdere toekomst, wat we gezien eerdere ervaringen met dit bedrijf echter met het nodige scepticisme bekijken", aldus Baetens.

Het ontwerpakkoord voorziet overigens dat het sociaal plan nog twee jaar van toepassing zal zijn voor wie in die periode ontslagen wordt om economische redenen.

De herstructurering is het gevolg van de beslissing van Elinar om de afdeling waar Cogebi haar basisproduct - het betreft het warmtebestendig isolatiepapier mica - aanmaakt te sluiten en te delokaliseren naar Rusland. In Lot zou dit basisproduct nog wel verder geperfectioneerd worden.

"Eind augustus of begin september zouden een eerste reeks werknemers ontslagen worden, eind oktober of begin november een tweede reeks. De directie belooft de ondernemingsraad bij elke fase nauw te betrekken", aldus Baetens.

Meest gelezen