Direct naar artikelinhoud
Update

Waterpolosters Oranje in halve finales WK

De Nederlandse waterpolosters hebben maandag de halve eindstrijd bereikt van het WK in Kazan. Oranje schakelde Rusland voor eigen publiek uit: 10-9 (4-1 3-4 1-2 2-2). In het verrassende team van bondscoach Arno Havenga was de jeugdige keepster Laura Aarts, die volgende week negentien wordt, de uitblinkster. Nederland speelt woensdag om de medailles tegen Italië of Griekenland. Beide ploegen zijn de laatste tijd al eens verslagen.

Waterpolosters Oranje in halve finales WK
Beeld anp

Havenga zag zijn ploeg een formidabele start maken. Oranje domineerde de eerste tien minuten zuivere speeltijd zowel in de aanval als de verdediging, met Aarts als betrouwbare sluitpost. Dat resulteerde in een voorsprong van 5-1. Bij 6-3 en 7-4 was het nog betrekkelijk stil op de tribunes. Slechts de Nederlandse foutenlast - Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot haalden met drie persoonlijke fouten het einde niet - baarde zorgen.

De Russinnen, die fysiek vechtpolo niet schuwen, roken een kans en kropen, vaak in overtal, angstvallig dichtbij. In de rommelige derde periode kwamen ze zelfs op 7-7. Met dank aan de reddingen van Aarts en een treffer van Lieke Klaassen, haar derde, begon Nederland toch met een voorsprong aan de laatste acht minuten.

Die waren enerverend, met tot dolle vreugde van iedereen met iets oranjes aan het gewenste resultaat. Behalve een rake strafworp van Van der Sloot, slim geregeld door Vivian Sevenich, sprongen twee acties van Maud Megens eruit. Eerst scoorde ze, voor de derde keer, in een break met een 'man' minder. Toen het aftellen was begonnen, voorkwam Megens met een interceptie een laatste aanval van de gastvrouwen.

Nederland stond in 1998 in Perth voor het laatst op het erepodium (zilver) tijdens een WK. Toen werd in de eindstrijd verloren van de Italiaanse waterpolosters. In dezelfde Australische plaats werd de nationale ploeg zeven jaar eerder wel wereldkampioen. Destijds was Patricia Libregts een van de animatoren. Maandag was haar dochter Maud Megens met de jonge keepster Laura Aarts in Kazan de uitblinkster tegen Rusland.

Waterpolosters Oranje in halve finales WK
Beeld anp

Halve finale tegen Italië
Woensdagavond is Italië in de halve finales de tegenstander van Oranje. De 'Azzurri' bereikten de laatste vier ten koste van Griekenland: 9-6 (1-0 3-3 3-2 2-1).