Direct naar artikelinhoud

VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over geweld op Tempelberg

VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over geweld op Tempelberg
Beeld thinkstock

De VN-Veiligheidsraad zal maandag een spoedzitting houden over het geweld op de Tempelberg. Frankrijk, Zweden en Egypte hadden daar eerder vandaag al op aangedrongen bij de VN.

Na zes doden gisteren in Jeruzalem en de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever viel vandaag bij nieuw geweld opnieuw een dodelijk slachtoffer, een Palestijn. De rellen die gisteren in Jeruzalem zijn ontstaan, zijn het gevolg van de zware veiligheidsmaatregelen in en rond de Tempelberg.

Twitter bericht wordt geladen...

Gisteren mochten moslimmannen onder de leeftijd van 50 jaar de Oude Stad niet binnen voor het vrijdaggebed. De Palestijnen die de Al-Aqsamoskee daardoor niet binnen konden, hadden besloten dan maar buiten de ommuurde Oude Stad te bidden, en aan de militaire controleposten aan de grens met Jeruzalem. 

Na afloop ging de Israëlische politie af op de massa mensen die zich daar hadden verzameld. Ze werden belaagd met traangasgranaten en rubberen kogels. Volgens de Israëlische politie was de actie gerechtvaardigd, omdat politieagenten werden aangevallen.

Tempelberg

Het is al meer dan een week erg onrustig in de buurt van de Tempelberg. Vorige week openden drie schutters het vuur op Israëlische politieagenten, twee van hen zijn aan hun verwondingen overleden. De drie schutters werden doodgeschoten. Sindsdien zijn er bijna dagelijks incidenten. 

Op de Tempelberg zijn de Klaagmuur, de al-Aqsamoskee en de Rotskoepel te vinden. De plaats is zowel voor joden als moslims een heilige plek.