Vlamingen in Barcelona getuigen: “Dader remde niet, hij gaf zelfs nog gas bij”

© EPA

Pure horror en een onbeschrijfelijke paniek, zeggen Vlaamse getuigen die de aanslag in Barcelona van dichtbij hebben meegemaakt. Bij de slachtoffers is ook een landgenoot. “Die dader remde niet, hij gaf zelfs nog gas bij.”

Thierry Goeman

Las Ramblas, de drukste en bekendste straat in het centrum van de Spaanse stad, vlakbij de Plaça de Catalunya. Elke toerist die naar Barcelona gaat, moet er geweest zijn. Ook donderdagmiddag was het er razend druk.

“Wij waren aan het shoppen toen mensen plots roepend de winkel binnen stormden. Dan werden ook enkele gewonden binnengebracht. De rolluiken van de winkels gingen onmiddellijk naar beneden en de veiligheidsdiensten lieten ons langs de nooduitgang naar buiten”, zegt Chantal Fontana, een Vlaamse in Barcelona die het allemaal van dichtbij heeft meegemaakt.

“We zagen mensen op de straat liggen. Hevig bloedend. Er was enorme paniek. We zijn dan het Mobile World Center ingelopen. Na ons gingen ook hier de rolluiken naar beneden. We zitten nu vast in het centrum op de tweede verdieping. We moeten wegblijven bij de ramen en horen vooral sirenes buiten op de straat. Mijn man zit vast in de Fnac maar is ook ongedeerd. Op de Plaza de Catalunya zitten nu enkel nog de duiven. En loopt het vol zwaar bewapende politiemensen”, getuigt Fontana.

Jongerentravel

Marc Esparcia, een 20-jarige student, was op de plaats van de aanslag. “Het was druk op het plein, veel families ook. Het is een plaats die alle toeristen willen bezoeken. Er was plots lawaai en iedereen begon te rennen voor zijn leven. Verschillende personen werden geraakt. Het was pure horror”, zegt hij.

De 15-jarige Femke Dutoit uit Izegem (West-Vlaanderen) is op kamp met Jongerentravel en was net vandaag in Barcelona.

“We hadden een paar uur vrij en waren aan het winkelen bij kledingzaak Mango, vlakbij de plaats van de aanslag. Toen mijn vriendinnen en ik de winkel wilden verlaten, hoorden we plots een luide knal. Daarop begon iedereen te lopen, naar achter in de winkel. Mensen schreeuwden en huilden. De winkel is direct nadien gesloten, we zitten nu veilig en worden goed opgevangen door het personeel. Voorlopig mag niemand naar buiten van de politie. Hoe het met de anderen van de groep zit, weten we voorlopig niet. Hopelijk is iedereen ongedeerd”, klinkt het.

Vlaming Tom Cuypers begeleidt de jongeren van Jongerentravel. Hij hoorde geweerschoten en zag veel paniek: “Er kwamen plots een pak mensen op ons afgerend”, getuigde hij op VTM Nieuws.

© AFP

De Belgische organisatie Jongerentravel heeft nog niet alle Vlaamse jongeren kunnen bereiken. Er zijn 100 jongeren met de organisatie op vakantie in Spanje. Op het moment van de aanslag waren ze op daguitstap in Barcelona. Er wordt nu geprobeerd om met iedereen contact te leggen.

Donderdagavond lieten ze via sociale media weten: “Alle jongeren in Barcelona kunnen ons bereiken via het speciale noodummer 0475 75 90 75. Wij hebben jullie telefoonnummers in een Whatsapp groep gestoken en informeren jullie via die weg. Als jullie jullie schuilplaats mogen verlaten, mogen jullie RUSTIG, niet lopen, wandelen naar Placa Urquinaona (Burger King) of Bershka, Passeig de Gracia, 7. Mogen jullie jullie schuilplaats niet verlaten, blijf rustig zitten. Wij vertrekken NIET uit Barcelona zonder dat wij jullie ALLEMAAL veilig mee hebben.”

Maar zopas liet de organisatie weten dat alle jongeren “veilig zijn” om hun ouders gerust te stellen.

Mark Meesen, een Vlaamse gids in Barcelona, verwondert er zich over dat er geen betonblokken lagen om dit soort van incidenten te verhinderen. Meesen begeleidt momenteel een groep van Vlaamse CM-jongeren die op bezoek zijn in Barcelona. “Deze namiddag waren een dertigtal van hen in het centrum van de stad onder begeleiding van CM-monitoren. Ze zitten momenteel vast in winkels. We onderhouden contact men hen en iedereen is ongedeerd”, zegt hij.

Auto reed volle gas door

Quentin Lelong kwam net een winkel buiten toen hij de bestelwagen zag. Hij remde niet, hij gaf zelfs nog gas bij. Vlak bij mij werden vijf of zes mensen geraakt. Ik kon nog net op tijd wegspringen.”

Touroperators contacteren reizigers

Touroperators Tui en Thomas Cook nemen momenteel contact op met hun klanten in Barcelona om na te gaan of ze ongedeerd zijn. Tui België heeft momenteel 699 toeristen in Barcelona of omgeving, Thomas Cook 124..

“We hebben 699 reizigers die naar Barcelona zijn afgereisd. Van hen zijn er 456 die ook een hotel hebben geboekt in de stad, de overigen kochten enkel een vliegtuigticket”, zegt Tui-woordvoerder Piet Demeyere. “We hebben onmiddellijk sms’jes verstuurd om onze klanten op de hoogte te brengen van de gebeurtenissen en aan hen gevraagd om een teken van leven te geven.”

Minister Reynders van Buitenlandse Zaken bevestigde intussen dat er een landgenoot onder de dodelijke slachtoffers is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen