Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Vier redenen waarom Red Flames mogen dromen van EK-kwartfinale

Vier redenen waarom Red Flames mogen dromen van EK-kwartfinale
Beeld Photo News

De nationale vrouwenploeg heeft harten gewonnen met hun stuntzege tegen Noorwegen (0-2). Maandag strijden ze tegen gastland Nederland voor een plaats in de EK-kwartfinales. "We zouden er niet misstaan", vindt bondscoach Ives Serneels.

1. Wullaert als draaischijf

"De gewijzigde tactiek heeft een verschil gemaakt." Zo sprak Tessa Wullaert, speelster van de wedstrijd. Concreet speelde Wullaert, in tegenstelling tot de openingsmatch tegen Denemarken, tegen Noorwegen als aanvallende middenvelder. Een rol waar ze trouwens zelf naar had gesolliciteerd in aanloop naar het EK. "Ik wil de ploeg laten voetballen", klonk het toen.

Op speeldag één lukte dat niet als spits - België was te onrustig in balbezit. Vandaar dat bondscoach Ives Serneels ingreep en de Gouden Schoen achteruitschoof. Een meesterzet. Wullaert nam haar verantwoordelijkheid en deed wat ze beloofd had: de ploeg laten voetballen.

Tessa Wullaert.Beeld Getty Images

Ze wuifde de lof weg. "Dit was een ploegprestatie." Niet dat ze zó bescheiden is, hoor. Toen een Waalse journalist vroeg hoeveel keer ze de bal kan hooghouden, antwoordde ze droogweg: "Tot ik moe ben." Waarop onze collega: "Duizend? Tweeduizend? Drieduizend?" "Zoiets, ja."

2. Enthousiaste fans

Rijen, Nederland. Een perfecte grasmat, gezellige kantine, vriendelijke barvrouw: "Gelukkig heb ik mijn frigo's aangevuld."

Het was in dit boerengat dat gisteren vierhonderd Belgische fans present tekenden voor een open training. Er zijn tijden geweest dat er niet eens zoveel supporters naar de wedstrijden gingen kijken. Nu stonden ze op training in de rij om met de Flames op de foto te gaan. De speelsters konden hun ogen nauwelijks geloven, hetzelfde gold voor Serneels. "Het moet van de titel met Lierse in 1997 geleden zijn dat ik zoveel handtekeningen gegeven heb. Dit is, na alle arbeid, een leuk moment voor de hele kern, de staf en de achterban."

Eén avond eerder kleurde het Rat Verlegh Stadion al zwart-geel-rood. Ongeveer 6.200 Belgen zorgden voor een uitstekende sfeer - het was een thuismatch. Janice Cayman: "De fans stuwden ons vooruit." Serneels: "De Red Flames leven. Hopelijk blijft dat de komende maanden zo."

3. Strijdershart

Samen met Wullaert was ze een van de meest aangeklampte Red Flames in Rijen: Davina Philtjens. De linkerflankspeelster wordt stilaan een cultheldin in België. Niet alleen omwille van haar gestalte (ze meet amper 1,50 meter) maar ook vanwege haar nooit aflatende inzet.

Het is een houding die eigenlijk bij de hele kern past. In Breda leek het alsof de Belgische vrouwen bereid waren door de muur te lopen. Dat zag ook Justien Odeurs. "We hebben voor elke grasspriet geknokt", zei de keepster. "Als een medespeelster een fout maakte, zette iemand anders die recht. Dat was zo mooi om te zien." Serneels bevestigde: "Dit was spectaculair. Van de eerste tot de laatste minuut waren we messcherp."

'Als we winnen tegen Nederland gaan we normaal gezien altijd door. We mogen vertrouwen hebben'
Ives Serneels, bondscoach Red Flames

Wat daarbij helpt, is de uitstekende fysieke conditie van de Flames. Met dank aan de medische staf en de beroepsernst van de speelsters om ook thuis een programma te volgen, konden sommigen hun motor met wel 20 procent vergroten. Die zal ook tegen Nederland van pas komen.

4 Gezonde dosis lef

Vraag: "Zullen jullie op de bank het verloop van het duel tussen Noorwegen en Denemarken volgen?" Antwoord Serneels: "Ja, want het kan belangrijk zijn. Anderzijds willen we niet te veel rekenen. Als we winnen, gaan we normaal gezien altijd door. Dus gaan we voor winst."

Dat is nieuw. Voor het EK wilde Serneels het woord 'moeten' niet in de mond nemen, dat zou alleen maar voor druk zorgen. Na het verlies tegen Denemarken deed hij dat wel, om te zien hoe zijn team met die omstandigheden zou omgaan. Hun prestatie zei genoeg. België speelde gedurfd, offensief en zonder arrogantie. Zo leven de Red Flames ook toe naar Nederland. "We moeten de voeten op de grond houden, maar mogen tegelijk vertrouwen hebben", zei Serneels. "We willen naar de kwartfinale." Hollandse branie? Serneels: "Neen, het hoort gewoon bij de identiteit van de Flames. Welke dat is? We bouwen er nog aan."