© RL

© afp

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Record voor België: 2014 warmste jaar ooit

Het zat er aan te komen: 2014 wordt, althans wat België betreft, het warmste jaar uit de weerkundige geschiedenis.

liesbeth boel

De voorbije maanden kregen we wel vaker berichten over temperatuurrecords. Zo was augustus 2014 de warmste maand ooit, brak ook mei al warmterecords en konden we onlangs nog genieten van de warmste 18 oktober sinds de metingen. Het verbaast dan ook niet helemaal dat heel het jaar 2014 op weg is naar een record. 2 maanden geleden al zat 2014 op recordkoers.

Enkel een ijskoude december kon 2014 van het record houden: om het vorige record niet te verbreken, moet de gemiddelde temperatuur van december lager liggen dan 0,4 graden. De gemiddelde temperatuur voor december ligt echter een pak hoger: 4,6 graden. Om tot 0,4 graden te zakken, zou de gemiddelde temperatuur van de laatste 14 dagen van het jaar lager of minstens gelijk moeten zijn aan -2,4 graden, en dat zit er niet in.

Met een hogere gemiddelde temperatuur in december en voorspellingen voor de komende dagen die niet meteen wijzen op een koudegolf, zal het record dus verbroken worden.

Klimaatsverandering

Dat is voor België het geval, maar dezelfde trend lijkt zich in Europa en de rest van de wereld ook verder te zetten. In de top tien van warmste jaren in Europa zijn er nu negen van het jaar 2000 of recenter, met 1989 als enige uitzondering die op de zesde plaats staat. Wetenschappers zijn het er intussen over eens dat die warmterecords een gevolg zijn van de klimaatsverandering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER